7 συμβουλές για τη νέα σου μικρή επιχείρηση

Όταν αποφασίσεις να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση, είναι σαν να ξεκινάς για ένα συναρπαστικό ταξίδι που ακόμα δεν γνωρίζεις τον προορισμό. Νιώθεις ενθουσιασμό και χαρά για το νέο ξεκίνημα αλλά και φόβο και άγχος για όλα αυτά που θα συναντήσεις.

Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω tips που είμαι σίγουρη ότι θα σου φανούν πολύ χρήσιμα τώρα που αρχίζεις τη νέα σου επιχείρηση.

 7 smvoules gia nea mikri epixeirisi

 

Αντιμετώπισε την επιχείρησή σου με σοβαρότητα

Αν η νέα σου επιχείρηση αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματός σου, είναι πολύ σημαντικό να τη δεις σοβαρά και να της δώσεις τον επαγγελματικό χαρακτήρα που της αρμόζει. Θυμήσου, ότι όπως αντιμετωπίζεις εσύ την επιχείρησή σου, έτσι θα την αντιμετωπίζουν και οι πελάτες σου.

Επαγγελματικό email, επαγγελματικοί λογαριασμοί στα social, λογότυπο, ίσως κάποιο συμφωνητικό που θα υπογράφεις με τους πελάτες σου, αποτελούν κάποιες ενδεικτικές ιδέες για το πώς μπορείς να πλαισιώσεις την επαγγελματική εμφάνιση της επιχείρησής σου.

Το πιο σημαντικό όμως από είναι να εργάζεσαι με επαγγελματισμό και συνέπεια απέναντι στους πελάτες και στους συνεργάτες σου.

 

Συνεχή επικοινωνία με τους πελάτες σου

Είναι αυτονόητο ότι η εποικοδομητική επικοινωνία με τους πελάτες είναι σημαντική για μια επιτυχημένη συνεργασία. Μια χρήσιμη ιδέα είναι να έχεις έτοιμο ερωτηματολόγιο, με τις πληροφορίες που θεωρείς εσύ απαραίτητες και να το στέλνεις στο πελάτη σου να το συμπληρώσει πριν τη συνάντησή σας. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για μια στοχευμένη, ουσιαστική συζήτηση.

Είναι σημαντικό από την αρχή της συνεργασίας, να καθοριστούν οι υπηρεσίες που θα προσφέρεις, ο χρόνος απασχόλησης, τυχόν άλλες απαιτήσεις του πελάτη και όλα αυτά με κάποιο τρόπο θα πρέπει να κατοχυρωθούν και γραπτώς, αν όχι με ένα συμφωνητικό, τουλάχιστον με ένα email. Τακτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της συνεργασίας είναι απαραίτητες για να αναλυθούν τα αποτελέσματα και να επαναπροσδιοριστεί η στρατηγική εφόσον είναι αυτό απαραίτητο.

 

Βελτιστοποίησε τις υπηρεσίες σου

Η εξέλιξη της επιχείρησής σου είναι κυρίως στα δικά σου χέρια. Είναι σημαντικό να αφιερώνεις κάποιο χρόνο για να ενημερώνεσαι για νέα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν την εργασία σου, εξελίξεις στον κλάδο που σε αφορούν ή νέες υπηρεσίες που πιθανόν να είναι χρήσιμες για τους πελάτες σου. Παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες θα μπορείς να αυξήσεις ανάλογα και την τιμολόγησή σου αλλά και να προσελκύσεις έτσι περισσότερους ιδανικούς πελάτες.

 

Δούλεψε έξυπνα, όχι γρήγορα

Ο χρόνος είναι χρήμα, όχι μόνο για σένα αλλά και για τον πελάτη σου, που πιθανόν να σε πληρώνει με την ώρα για να τον εξυπηρετείς. Η σωστή διαχείριση χρόνου θα σε βοηθήσει να είσαι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις σου αλλά και να εξοικονομήσεις χρόνο, είτε για να εξυπηρετήσεις περισσότερους πελάτες είτε για να τον αφιερώσεις στην οικογένεια σου. Η αλήθεια είναι ότι όταν εργάζεσαι από το σπίτι υπάρχουν πολλοί αντιπερισπασμοί που μπορούν να σε βγάλουν εκτός προγράμματος, οπότε θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα αυστηρή με τον εαυτό σου, στη τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά ψηφιακά εργαλεία καταμέτρησης χρόνου που θα σε βοηθήσουν προς αυτόν τον σκοπό.

 

Μην υπόσχεσαι ότι δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις

Όταν θα αρχίσει να αυξάνεται το πελατολόγιό σου, πιθανόν να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό σου και να υποσχεθείς υπηρεσίες που δεν μπορείς ή δεν προλαβαίνεις να παράσχεις. Είναι προτιμότερο να είσαι ειλικρινής με τον πελάτη σου παρά να ρισκάρεις να αναλάβεις κάτι που δεν θα μπορείς να το ολοκληρώσεις. Άλλωστε μην ξεχνάς τη δύναμη του word of mouth. Μια αρνητική κριτική μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της επιχείρησής σου και να χρειαστείς διπλάσιο χρόνο και κόπο για να την αποκαταστήσεις. Πρόσφερε την υπηρεσία που δεν γνωρίζεις πολύ καλά σε χαμηλότερη τιμή ή δωρεάν για ένα διάστημα μέχρι να είσαι σίγουρος ότι μπορείς πλέον να την εντάξεις στις πάγιες παροχές της επιχείρησής σου.

 

Η εξειδίκευση θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις

Αυτό που σε ενδιαφέρει κυρίως όταν ξεκινάς την επιχείρησή σου είναι να αρχίζεις να βγάζεις εισόδημα από αυτήν. Γι' αυτό είναι απόλυτα λογικό στην αρχή να αναλαμβάνεις και συνεργασίες που μπορεί να μην σε ικανοποιούν αλλά να το κάνεις αποκλειστικά για χρηματικούς λόγους. Όσο όμως θα αποκτάς εμπειρία και θα έχεις καλύτερη αντίληψη των ικανοτήτων σου θα πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα. Στόχευσε σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό-στόχο και εξειδίκευσε τις υπηρεσίες σου. Μπορεί να νομίζεις ότι αυτό θα περιορίσει τους πιθανούς σου πελάτες αλλά η αλήθεια είναι ότι θα τους αυξήσει. Η εξειδίκευσή σου θα σε κάνει πιο ανταγωνιστικό στην αγορά, περιζήτητο στους πελάτες σου ενώ θα μπορείς να αυξήσεις και το κόστος των υπηρεσιών σου.

 

Βήματα μικρά και σταθερά

Αν το επιχειρείν είναι κάτι καινούργιο για σένα θα πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής. Για να μάθεις, να δοκιμάσεις, να αποτύχεις και να ξαναπροσπαθήσεις. Το σημαντικό είναι να είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου και να υπηρετείς το όραμα και το όνειρό σου. Επιμέρισε τον μεγάλο στόχο σου σε άλλους μικρότερους μηνιαίους και επικεντρώσου στην επίτευξή τους. Κάθε φορά που θα τους πετυχαίνεις, θα νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου και αυτό θα αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσεις την προσπάθεια.

 

 

Καθώς θα εξελίσσεται η επιχείρησή σου, θα εξελίσσεσαι και εσύ μαζί της. Είναι απίστευτο πόσα πράγματα θα ανακαλύψεις για τον εαυτό σου και πόση δύναμη κρύβεις μέσα σου, που πιθανόν δε γνώριζες. Και σε αυτό το ταξίδι, δεν χρειάζεται να είσαι μόνος σου. Αξιοποίησε το διαδίκτυο για να λάβεις όλη την ενημέρωση που χρειάζεσαι ή για να ζητήσεις βοήθεια από εξειδικευμένους μέντορες ή coaches όταν νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο.

 

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την ελεύθερη εργασία κάνε εγγραφή εδώ για να λάβεις άμεσα το workbook στο email σου εντελώς δωρεάν.

 

 

Διάβασε επίσης:

Ποιο ψηφιακό προϊόν θα λειτουργούσε καλύτερα για εσένα;

Πώς να αλλάξεις την ιστορία της ζωής σου