Πώς να στοχεύσεις στον ιδανικό σου πελάτη

Έχεις στήσει την επιχείρησή σου, πιστεύεις στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου, εφαρμόζεις διάφορες στρατηγικές marketing και τεχνικές προώθησης, αλλά πάλι δεν έχεις την προσδοκόμενη κερδοφορία; Στον ιδανικό σου πελάτη στόχευσες;

Πολλές φορές ο άγνωστος Χ στην εξίσωση της επιτυχίας μας, είναι ο ίδιος ο πελάτης μας. Ή για να το θέσω καλύτερα, η αναζήτηση του ιδανικού μας πελάτη. Αν δεν έχεις κάνει ενδελεχή έρευνα για να γνωρίσεις το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, πώς θα ξέρεις τον τρόπο για να το προσεγγίσεις και κατά συνέπεια να το κερδίσεις;

pos na stoxefseis ston idaniko sou pelati

Χτίσε το προφίλ του ιδανικού πελάτη

Αν τώρα ξεκινάς την επιχείρησή σου, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνεις, είναι να ανακαλύψεις σε βάθος τον πελάτη στον οποίο απευθύνεσαι. Σε πολύ βάθος όμως….. Από τα πιο απλά όπως ηλικία, φύλο, επάγγελμα μέχρι και τα πιο σύνθετα όπως οικογενειακή κατάσταση, χόμπυ ή ακόμα και οικονομική κατάσταση. Τον ιδανικό πελάτη στο marketing θα τον συναντήσεις με τον όρο Buyer Persona, ενώ υπάρχουν διάφορες εφαρμογές, όπως το Hubspot ή το Semrush που σε βοηθάνε να χτίσεις την persona σου βήμα-βήμα.

 

Ανακάλυψε πού συχνάζει

Όταν θα έχεις χτίσει το προφίλ της buyer persona, τα social media θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις που κυκλοφορεί. Από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορείς να συλλέξεις σημαντικές πληροφορίες για τον μελλοντικό σου πελάτη, όπως ενδιαφέροντα, χόμπυ, προβληματισμοί. Είναι σημαντικό να έχεις επαγγελματικό λογαριασμό στα social media γιατί έτσι μπορείς να συλλέξεις στατιστικά στοιχεία σχετικά για το κοινό που σε ακολουθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να αναπροσαρμόσεις την στρατηγική σου ανάλογα με τα δεδομένα που θα συλλέγεις.

 

Κάνε την εμφάνιση σου στα ίδια μέρη

Αφού πλεόν γνωρίζεις που συχνάζει, ήρθε η ώρα να κάνεις και εσύ την εμφάνιση σου. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να αλλάξεις και κάποια πράγματα στη στρατηγική σου. Αν δηλαδή απευθύνεσαι σε νεανικό κοινό, δεν μπορείς να διατηρείς λογαριασμό μόνο στο Facebook, αλλά θα πρέπει σίγουρα να επεκταθείς και στο TIKTOK ή στο SNAPCHAT. Αν απευθύνεσαι σε επαγγελματίες, το LINKEDIN είναι η ιδανική πλατφόρμα για σένα. Μην ξεχνάς ότι ανάλογα που θα δραστηριοποιηθείς, ανάλογο θα πρέπει να είναι και το ύφος των αναρτήσεων σου. Νεανικό και χαλαρό ή επαγγελματικό και αυστηρό;

 

Μίλα στην καρδιά του πελάτη

Για να μετατρέψεις το κοινό σου σε φανατικούς πελάτες, πρέπει να μιλήσεις στην καρδιά τους. Και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις. Ο πελάτης σου θέλει να ξέρει ότι τον καταλαβαίνεις, ότι κατανοείς την ανάγκη του και έχεις την λύση στο πρόβλημα του. Το σημαντικό είναι να απαντήσεις στο ΓΙΑΤΙ του. Γιατί ο πελάτης πρέπει να επιλέξει εσένα και όχι κάποιον άλλον; Και θα το κάνει, θα σε ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους, αν καταλάβει ότι σε αυτό που του προσφέρεις έχεις βάλει την ψυχή σου. Γιατί αυτή είναι μοναδική.

 

Το προϊόν και το κοινό σου διαμορφώνουν το brand σου

Με τον όρο brand, εννοούμε την εταιρική, μοναδική σου ταυτότητα που θα σε ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και θα σε καθιερώσει στην συνείδηση του πελάτη σου. Ανάλογα με την προσωπικότητα σου, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρεις και το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι θα πρέπει να διαμορφώσεις την εταιρική σου ταυτότητα, η οποία περιλαμβάνει τα χρώματα, την γραμματοσειρά, το στυλ που θα χρησιμοποιείς στο logo, στις αναρτήσεις ακόμα και στα εταιρικά σου έγγραφα. Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το προϊόν σου αλλά και με το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι. Χαρούμενο, μοντέρνο στυλ αν στοχεύεις σε νεανικο κοινό, πιο κλασικό και σοβαρό για μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Το τάξιδι του πελάτη με προορισμό εσένα

Από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την ολοκλήρωση μιας αγοράς, ο πελάτης σου διανύει μια διαδρομή και εσύ πρέπει να είσαι παρών σε κάθε στάδιο. Διαφορετική προσέγγιση θα έχει ένας υποψήφιος πελάτης που βρίσκεται ακόμα στη συλλογή πληροφοριών και διαφορετική θα έχει εκείνος που βρίσκεται λίγο πριν την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας σου. Χρησιμοποίησε ποιοτικό περιεχόμενο και πληροφόρηση για τα πρώτα στάδια ενημέρωσης του υποψήφιου πελάτη και δραστικά CTA στα τελευταία στάδια, που θα τον ωθήσουν να ολοκληρώσει την αγορά. Σε αυτό το customer journey, ο πελάτης σου σε θέλει συνοδοιπόρο.

 

Ο πελάτης σου, αυτός ο άγνωστος

Όπως συμβαίνει με όλες τις σχέσεις, έτσι και η σχέση σου με τον πελάτη, θέλει συνεχή φροντίδα, επικοινωνία και ενδιαφέρον για να αναπτυχθεί. Αν σκεφτείς ότι η επιχειρηματική σου επιβίωση εξαρτάται από αυτήν την σχέση, αντιλαμβάνεσαι ότι θα πρέπει να επενδύσεις πολύ χρόνο και αξία.
Σαφώς στο διαδίκτυό υπάρχει αρκετή χρήσιμη πληροφόρηση που θα σε βοηθήσει, αλλά σε περίπτωση που θες πιο άμεσα αποτελέσματα, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς την συνεργασία με έναν έμπειρο σύμβουλο marketing.

 

Και μια που μιλάμε για χρήσιμη πληροφόρηση, μπορείς να κατεβάσεις εδώ εντελώς δωρεάν το Πλάνο Μarketing 5 βημάτων.

 

Διάβασε επίσης:

Η σημασία του να είσαι συνεπής

Πώς να οργανώσεις τον χώρο ώστε να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου