Πώς να αλλάξεις την ιστορία της ζωής σου

Μπορεί να έχεις μια ιστορία που λες στον εαυτό σου για τη ζωή σου. Ίσως να λες στον εαυτό σου ότι είσαι το θύμα αυτής της ιστορίας. Ίσως να λες στον εαυτό σου ότι είσαι μόνος στον κόσμο και ότι όλοι είναι μόνοι τους. Ή ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα στο παρελθόν και δεν υπάρχει καμία ελπίδα για εσένα πλέον. Ή ότι είσαι ένας βαριά πληγωμένος άνθρωπος. Αλλά ναι, μπορείς να αλλάξεις την ιστορία σου.

pos na allaksis tin istoria tis zois sou

Το θέμα είναι ότι πρέπει να γράψεις τη δική σου ιστορία. Δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις τις καταστάσεις, αλλά μπορείς να ελέγχεις πώς λες την ιστορία για αυτά τα γεγονότα και για τον εαυτό σου.

Αντί να είσαι το θύμα των περιστάσεων, γίνε ο ήρωας της ιστορίας σου!

«Ποτέ να μην εκφοβίζεσαι για την σιωπή σου. Ποτέ μην αφήνεις τον εαυτό σου να γίνει θύμα. Μην αποδεχτείς κανέναν να καθορίζει τη ζωή σου, αλλά να ορίζεις εσύ τον εαυτό σου. - Harvey Fierstein

 

Αρνήσου να είσαι θύμα

Πρέπει να καταλάβεις πως είσαι θύμα μόνο αν νομίζεις ότι είσαι. Διαφορετικά, μπορείς να είσαι ο ήρωας αυτής της ιστορίας. Εσύ θα επιλέξεις πώς βλέπεις τη ζωή σου.

 

Δράσε σαν να είσαι ήρωας και όχι θύμα, και θα αρχίσεις να είσαι ένας!

Ας πούμε ότι κάποιος στη ζωή σου σε κακομεταχειρίζεται. Ίσως λέει πράγματα για εσένα ή σε εκφοβίζει. Εάν είσαι το θύμα, απλά το αποδέχεσαι και ελπίζεις ότι θα βελτιωθεί από μόνη της η κατάσταση. Αλλά αν είσαι ήρωας, τότε θα υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Κατάλαβε το, δεν φταις εσύ για τον τρόπο που σου φέρονται (δεν κάνεις τίποτα για να το αξίζεις), αλλά πρέπει να επιλέξεις τον τρόπο που θα αντιδράσεις.

Πρώτα, μπορείς να δοκιμάσεις μία συζήτηση μαζί τους. Υπάρχει περίπτωση να μην ξέρουν ότι σε πληγώνουν. Μερικές φορές η συζήτηση με κάποιον ήρεμα μπορεί να βοηθήσει, και μερικές φορές οι άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν ότι φέρονται άσχημα.

Αλλά αν γνωρίζουν ότι σε πληγώνουν και το κάνουν σκόπιμα, τότε είναι εντάξει να τους κόψεις από τη ζωή σου. Δεν χρειάζεσαι αυτήν την αρνητικότητα και θα είστε και οι δύο χαρούμενοι.

Είναι εντάξει να σταθείς για τον εαυτό σου. Σου αξίζει να αντιμετωπίσεις με καλοσύνη και σεβασμό. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, και σε αυτήν την περίπτωση το «αντίο» σου είναι ό,τι καλύτερο.

Είσαι δυνατός άνθρωπος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσεις να ανέχεσαι κάποιον που σε μεταχειρίζεται με άσχημο τρόπο. Ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιβλαβή για σένα. Να είσαι έτοιμος πάντα για την αλλαγή πραγμάτων.

Γίνε ο ήρωας της ιστορίας σου και μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου!

 

Άλλαξε την ιστορίας που λες στον εαυτό σου

Κοίταξε πίσω στο παρελθόν σε μερικά σημαντικά γεγονότα της ζωής σου. Ίσως σε κάποιες αρνητικές περιστάσεις που αισθάνεσαι ότι σε επηρέασαν προς το χειρότερο. Υπάρχει τρόπος να ξανά πεις αυτές τις ιστορίες σου κερδίζοντας κάτι από την εμπειρία που κέρδισες;

Σκέψου τι συνέβη. Ίσως ήταν εντελώς εκτός ελέγχου η κατάσταση. Αλλά θυμήσου αυτό που έχεις στον έλεγχό σου είναι ο τρόπος που αντιδράς σε αυτό που σου συνέβη.

Τι μπορείς να διδαχτείς από αυτό που συνέβη; Αναπτύχθηκες με οποιοδήποτε τρόπο ως άτομο; Ή μήπως βγήκες πιο δυνατός εξαιτίας αυτού;

Ή τώρα, χρόνια αργότερα, μπορείς να αποφασίσεις ότι πράγματι συνέβη για κάποιο λόγο γιατί διαφορετικά κάτι καλό δεν θα συνέβαινε τελικά στη ζωή σου αργότερα;

 

Υπάρχουν πάντα δύο τρόποι για να πεις μια ιστορία. Με την αρνητική της πλευρά ή την θετική της.

Ίσως ο αγώνας σου στο παρελθόν ήταν στην πραγματικότητα μια περίοδος εσωτερικής ανάπτυξης και να έμαθες περισσότερα για τον εαυτό σου. Να προκάλεσε μια μεταμόρφωση. Μαθαίνοντάς σου πόσο δυνατός είσαι και πόσο ικανός να χειριστείς μία δύσκολη κατάσταση.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ξεκίνα να αναζητάς ενεργά το καλό σε αυτό που σου συμβαίνει και πάντα να προσπαθείς να αλλάζεις τις ιστορίες που λες για τον εαυτό σου και για τη ζωή σου.

Είναι όλα θέμα του πώς βλέπεις την ζωή!

 

Αν θέλεις να τα λέμε πιο συχνά, σε προσκαλώ στην ομάδα που έχω δημιουργήσει στο Facebook εδώ