Ποιο ψηφιακό προϊόν θα λειτουργούσε καλύτερα για εσένα;

Ένα ψηφιακό προϊόν, όπως ένα ebook, η δημιουργία ενός ψηφιακού μαθήματος ή κάποιας εφαρμογής, αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για να βγάλεις χρήματα στο διαδίκτυο. Δημιουργούνται εύκολα και δεν χρειάζονται απόθεμα ή έξοδα αποστολής. Αλλά με τόσες πολλές επιλογές εκεί έξω, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξεις τη σωστή. Σε αυτόν τον οδηγό θα εξετάσουμε μαζί όλους τους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν αποφασίζεις ποιο ψηφιακό προϊόν θα λειτουργήσει καλύτερα για εσένα.


Ποιο ψηφιακό προϊόν θα λειτουργούσε καλύτερα για εσένα;

Ποιο είναι το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει;

Σημαντικό είναι να καταλήξεις στο ποιο είναι το αντικείμενό που σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς. Σε τι είσαι ειδική; Σκέψου μερικά από τα πράγματα που σε κάνουν πιο ευτυχισμένη στη ζωή και σκέψου πώς θα μπορούσες όλο αυτό να το μετατρέψεις σε ένα ψηφιακό προϊόν.


Επίλεξε κάτι με το οποίο αισθάνεσαι άνετα και έχεις εμπειρία

Κάποιες ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις ποια ψηφιακά προϊόντα μπορεί να είναι κατάλληλα για εσένα είναι:

  • Μου αρέσει αυτό το θέμα;

  • Ποιες δεξιότητες έχω που θα μπορούσαν να κάνουν αυτό το έργο πιο εύκολο ή πιο διασκεδαστικό στην εργασία;

  • Μπορώ να ολοκληρώσω το έργο σε εύλογο χρονικό διάστημα (λίγες ημέρες ή εβδομάδες);


Πως θα συνδεθείς με
κοινό σου;

Αν δεν ξέρεις σε ποιον πουλάς το προϊόν σου, τότε είναι σαν να δημιούργησες ένα προϊόν χωρίς να γνωρίζεις τι χρειάζεται ο πελάτης σου. Πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για το κοινό σου και τις απαιτήσεις του πριν δημιουργήσεις οτιδήποτε.


Τι προσφέρει το ψηφιακό σου προϊόν στο κοινό σου;

Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνεις, όταν επιλέγεις ένα ψηφιακό προϊόν για να πουλήσεις στο Διαδίκτυο, είναι το τι προσφέρει. Προσφέρει κάποια λύση ή όχι; Είναι σημαντικό να σκεφτείς τι είδους πρόβλημα μπορεί να επιλύσει το προϊόν σου και τι είδους οφέλη μπορεί να παρέχει στο κοινό σου. Εάν ένας πιθανός πελάτης δεν μπορεί να δει πώς αυτό το προϊόν θα λύσει τα προβλήματά του, τότε δεν θα το αγοράσει.


Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις εάν ένα ψηφιακό προϊόν θα ήταν καλό για πώληση στο διαδίκτυο ή όχι είναι φέρνοντας τον εαυτό σου στη θέση του υποψήφιου πελάτη σου έτσι ώστε να καταλάβεις ποια προβλήματα πρέπει να λύσεις στην καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα, αν ψάχνεις τρόπους για να νιώσεις πιο οργανωμένος όταν εργάζεσαι από το σπίτι και είσαι όλη μέρα στον υπολογιστή, τότε ίσως ένα ψηφιακό calendar θα άξιζε να εξεταστεί ως πιθανή επιλογή για online πωλήσεις!


Ποια η λειτουργία του ψηφιακού σου προϊόντος

Πρέπει να αποφασίσεις τι ρόλο θα έχει το ψηφιακό σου προϊόν. Θα λειτουργεί ως κάποιο εργαλείο, θα είναι μια διαδικασία ή μια υπηρεσία, θα είναι κάποιος εκπαιδευτικός οδηγός. Το να αποφασίσεις την λειτουργικότητα του προϊόντος σου θα παίξει και καθοριστικό ρόλο στην μορφή του.


Η μορφή του online προϊόντος σου

Αφού αποφάσισες για την λειτουργικότητα του προϊόντος σου είναι στιγμή να αποφασίσεις και ποια θα είναι η μορφή του. Το ψηφιακό σου προϊόν θα είναι ένα βιβλίο, ένα πρόγραμμα λογισμικού, μια σειρά ήχου, ένα βίντεομάθημα ή κάτι άλλο; Κάθε μορφή έχει τα δικά της οφέλη και μειονεκτήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν προχωρήσεις στην δημοσίευσή του.


Ξεκίνα μια διαδικασία προ παραγγελίας του ψηφιακού σου προϊόντος

Χρησιμοποιώντας την διαδικασία της προ παραγγελίας μπορείς να δεις αν οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν το προϊόν σου. Έτσι θα καταλάβεις και αν έχουν θεωρήσει την ιδέα σου ενδιαφέρουσα και αν έχουν συνδεθεί με αυτή.

Επίσης μπορείς να ζητήσεις μια ανατροφοδότηση για το προϊόν σου από τους πελάτες σου ώστε να βγάλεις κάποια συμπεράσματα γι’ αυτό. Αυτά τα συμπεράσματα θα σε βοηθήσουν ύστερα στην προώθηση και στην πώληση του.


Κάτι που φαίνεται απλό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο για να ολοκληρωθεί

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να βιαστείς για κάτι καλό. Κάτι που φαίνεται απλό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο για να ολοκληρωθεί. Είναι εύκολο να αφαιρεθείς από το στόχο σου, να χάσεις κίνητρο σου, να κολλήσεις σε ένα πρόβλημα στη διαδικασία και να καταλήξεις να αισθάνεσαι απογοητευμένος με τη δουλειά σου.

Μπορεί ακόμη και να αισθάνε
σαι ότι θέλεις να τα παρατήσεις γιατί όλα φαίνονται τόσο κουραστικά ή βαρετά...αλλά μην το κάνεις! Απλώς σφίξτε τα δόντια και συνέχισε ώσπου να φτάσεις στο αποτέλεσμα που θα σε αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο.


Τα ψηφιακά προϊόντα δημιουργούνται εύκολα και οικονομικά, αλλά πρέπει να επιλέξεις το σωστό

Είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα προϊόν που είναι σε ζήτηση στον τομέα σου, ώστε να μπορείς να κάνεις περισσότερες πωλήσεις. Μπορείς να πουλάς ψηφιακά προϊόντα online ή offline. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις ένα ψηφιακό προϊόν μόνος σου ή να προσλάβεις κάποιον να το κάνει για εσένα.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σε βοήθησε όσον αφορά, το πως να επιλέξεις το σωστό ψηφιακό προϊόν που ταιριάζει σε σένα και το κοινό σου. Τα ψηφιακά προϊόντα μπορεί να είναι κερδοφόρα και βολικά στην διανομή τους, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν ξεκινήσεις να πουλάς το δικό σου.

Αν θες να λανσάρεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου με επιτυχία, εδώ θα διαβάσεις μερικά από τα μυστικά μου.

 

Διάβασε επίσης:

Η δύναμη του Social Media Marketing: Κλειδί για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την αλληλεπίδραση πελατών

9 συμβουλές για να δημιουργήσεις το δικό σου ηλεκτρονικό βιβλίο