Αλλάζεις εργασία; Άλλαξε νοοτροπία

Αποφάσισες να αλλάξεις εργασία και νιώθεις ένα καταιγισμό συναισθημάτων να σε κατακλύζει; Φόβο, ανασφάλεια, άγχος, αλλά και ενθουσιασμό και χαρά. Και είναι λογικό, αν σκεφτείς ότι οποιαδήποτε αλλαγή και αν κάνουμε στη ζωή μας, θα πρέπει να μετακινηθούμε από μια γνώριμη κατάσταση στην οποία νιώθουμε ασφαλείς και σίγουροι, η οποία όμως μας κρατάει ακινητοποιημένους και πιθανόν μακριά από τα όνειρά μας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε πολλές αλλαγές. Είναι όμως και κάποιες που είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη μας. Όπως η απόφαση για αλλαγή εργασίας.

allazeis ergasia allaxe nootropia

 

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου για την εργασία

Όταν αποφασίσεις να αλλάξεις εργασία, να φύγεις από τον ιδιωτικό τομέα και να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αρχίζεις να αλλάζεις είναι ο τρόπος σκέψης σου. Και νομίζω ότι κάπου εκεί κρύβεται και το κλειδί της επιτυχίας σου, γιατί αυτή η αλλαγή της νοοτροπίας σου, σαν ντόμινο θα παρασύρει και όλα τα υπόλοιπα.

 

Εσύ είσαι ο κυρίαρχος του εαυτού σου

Όταν είσαι υπάλληλος σε ένα γραφείο, όλα είναι ξεκάθαρα. Κάποιος άλλος έχει την ευθύνη και παίρνει τις αποφάσεις, ενώ εσύ έχεις την υποχρέωση να βγάλεις εις πέρας ότι σου ανατεθεί, στον χρόνο που θα σου ζητηθεί και με τον τρόπο που θα απαιτηθεί. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να ανεχθείς αδικαιολόγητα νεύρα και πίεση από τον προϊστάμενό σου για να τα καταφέρεις.

Όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, όλα περνάνε από τον δικό σου έλεγχο και είσαι η αποκλειστικά υπεύθυνη για τη πορεία της επιχειρηματικής σου δραστηριότητας. Σε αποζημιώνει όμως το γεγονός ότι όλη η ενέργειά σου διοχετεύεται για την εξέλιξη της δικής σου επιχείρησης και αυτό σε κάνει να νιώθεις ιδιαίτερα δημιουργική και πολύ χαρούμενη όταν η προσπάθεια σου αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

 

Έχεις τον έλεγχο των οικονομικών

Όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Όταν είσαι υπάλληλος γνωρίζεις εξ’ αρχής ποιος θα είναι ο μισθός σου και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Από την άλλη, όταν είσαι ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, δεν υπάρχει ουσιαστικά ταβάνι στο εισόδημα που μπορεί να αποκτήσεις γιατί αυτό εξαρτάται κυρίως από το πόσο πολύ θέλεις να δουλέψεις και τι ρίσκα είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις. Είναι πολύ μεθυστικό το συναίσθημα όταν το εισόδημα σου αρχίζει και αυξάνεται, συγκριτικά με τότε που ήσουν υπάλληλος. Άλλα μην ξεχνάς ότι έχεις και πολύ περισσότερες υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να είσαι τυπικός αν δεν θέλεις να βρεθείς εκτός προϋπολογισμού.

 

Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες

Είναι σημαντικό να αλλάξει ο τρόπος σκέψης σου απέναντι στην διαχείριση των χρημάτων. Δεν είσαι πλέον υπάλληλος με τον στάνταρ μισθό, είσαι ελεύθερος επαγγελματίας με επιπλέον έξοδα, που κρύβονται και εκεί που δεν φαντάζεσαι. Στην τιμολόγηση δεν θα συμπεριλάβεις μόνο τα πάγια έξοδα της επιχείρησής σου και τον χρόνο απασχόλησης σου, αλλά και την αξία που προσδίδεις στον πελάτη σου και το κέρδος που βγάζει αυτός από εσένα.

Μπορεί εσύ λόγω της εμπειρίας σου να χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να ολοκληρώσεις μια εργασία. Αλλά αν αυτή η υπηρεσία δίνει αξία και κέρδος στον πελάτη σου και εσύ αφιέρωσες χρόνο και εκπαίδευση για να την μάθεις, αυτό δεν θα έπρεπε να το χρεώσεις στον πελάτη σου; Ένας οδοντίατρος για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται μισή ώρα για να ολοκληρώσει ένα σφράγισμα, αλλά πόσο χρόνο αφιέρωσε για να εκπαιδευτεί για αυτό; Επικεντρώσου στην αξία που δίνεις και όχι μόνο στο χρόνο που διαθέτεις.

 

Ο πελάτης σου, το κέντρο του κόσμου σου

Όλοι έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας καριέρας δύσκολους πελάτες. Όταν είσαι υπάλληλος, οφείλεις βέβαια να παρέχεις την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, αλλά είναι αλήθεια ότι μπορεί και να μη το τηρείς πάντα. Είτε γιατί είσαι πολύ απασχολημένος, είτε γιατί δεν έχεις και την καλύτερη διάθεση, μπορεί η συμπεριφορά σου να μην είναι η επιθυμητή. Όταν όμως έχεις τη δική σου επιχείρηση, η εξυπηρέτηση των πελάτων σου βρίσκεται σε άμεση προτεραιότητα.

Στόχος σου είναι να ανταποκρίνεσαι με επιτυχία στις απαιτήσεις του πελάτη σου, να διαχειρίζεσαι με επαγγελματισμό την δυσαρέσκεια του και να θέτεις τα όρια σου εκεί που είναι απαραίτητο. Τα όρια που θα θέσεις στον πελάτη σου είναι πολύ σημαντικά, γιατί μπορεί να καταλήξεις να εργάζεσαι σαν να είσαι υπάλληλος του και χωρίς να αμοίβεσαι για τις υπηρεσίες που του παρέχεις και τον έξτρα χρόνο που του αφιερώνεις.

 

Το πιο σημαντικό είναι να είσαι έτοιμος

Μια απόφαση μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, αρκεί να είσαι έτοιμος γι’ αυτό. Και όλα ξεκινάνε από μέσα μας. Από τις επιθυμίες μας, από τα όνειρά μας και από την αποφασιστικότητά μας να παλέψουμε γι΄ αυτά. Γρήγορες αποφάσεις που βασίστηκαν σε λάθος πληροφορίες ή έγιναν εν βρασμώ ψυχής, μπορεί να μας γυρίσουν πίσω και να χρειαστούμε διπλάσιο χρόνο για να ανακάμψουμε.

Μη βιάζεσαι, πάρε το χρόνο σου και όταν θα είσαι έτοιμος κάνε το πρώτο, μικρό βήμα και όχι ένα τεράστιο άλμα. Άλλωστε οι αλλαγές είναι εφικτές σε οποιαδήποτε ηλικία. Γιατί αυτό που χρειάζονται, είναι ψυχή και αυτή σίγουρα δεν έχει ηλικία.

 

Αν έχεις αποφασίσει να αλλάξει εργασία και νοοτροπία στο πρόγραμμα μου "Γίνε επαγγελματίας VA και βρες τον πρώτο σου πελάτη" , θα μάθεις ότι χρειάζεσαι. Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

 

Διάβασε επίσης:

Αλλάζεις την ζωή σου και νιώθεις σαν να κάνεις ελεύθερη πτώση;

Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου συνεπάγεται την επιτυχία σου