Τα Χριστούγεννα μιας Virtual Assistant

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και είναι γεγονός! Και ενώ θέλεις να παρασυρθείς από το κλίμα των ημέρων, να ενθουσιαστείς μαζί με τα παιδιά σου και να τα ζήσεις στο έπακρο, αντιλαμβάνεσαι ότι όταν εργάζεσαι σε μια εταιρεία με το τυπικό ωράριο των 9-5 αυτό είναι λίγο δύσκολο.

Σε καταλαβαίνω γιατί και για εμένα κάπως έτσι ήταν τα Χριστούγεννα μου, πριν αλλάξω την ζωή μου και αρχίσω να εργάζομαι από το σπίτι ως Virtual Assistant.


ta xristougenna mias virtual assistant

 

Καταρχάς, όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η πρώτη σκέψη σου είναι το θέμα των χρημάτων. Γιατί σκέφτεσαι ότι ενώ μόλις έχεις τακτοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις του φθινοπώρου - δίδακτρα φροντιστηρίων, συνδρομές αθλητικών δραστηριοτήτων, ρουχισμός - εμφανίζεται μπροστά σου ο πιο πολυέξοδος μήνας του χρόνου.

Και εκεί που έκανες όνειρα για το τι θα μπορούσες να κάνεις τα Χριστούγεννα, αρχίζεις σιγά-σιγά να διαγράφεις πράγματα από την λίστα σου. Όπως εκείνο το ταξίδι που σκεφτόσουν να κάνετε οικογενειακώς ή το πρωτοχρονιάτικο πάρτι με τους αγαπημένους σου φίλους. Το χριστουγεννιάτικο δώρο από την εργασία σου, ούτως ή άλλως δεν το υπολογίζεις εδώ και χρόνια καθώς είναι μια ευκαιρία να καλύψεις έξτρα έξοδα όπως τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ή την ασφάλεια σπιτιού.

 

Τώρα έχω πλέον τον έλεγχο των χρημάτων

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι σαν ελεύθερος επαγγελματίας, έχεις τη δυνατότητα να προγραμματίσεις ο ίδιος τον οικονομικό σου προϋπολογισμό, ώστε να έχεις περισσότερη ρευστότητα αυτό τον πολυέξοδο μήνα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις να σου καταθέσει ο εργοδότης σου το επίδομα Χριστουγέννων.

Στην ελεύθερη εργασία τα μηνιαία έσοδα, στην ουσία δεν έχουν ταβάνι καθώς αυτά εξαρτώνται από την δική σου προσπάθεια. Πόσους πελάτες είσαι διατεθειμένη να αναλάβεις ή πόσο θα τιμολογήσεις τις υπηρεσίες σου. Μην ξεχνάς ότι όταν εργάζεσαι από το σπίτι δεν έχεις τα πάγια έξοδα ενός φυσικού καταστήματος όπως ενοίκιο, ρεύμα κτλ και φυσικά δεν έχεις και τα έξοδα μετακίνησης. Πρέπει όμως να είσαι ιδιαίτερη προσεκτική στην διαχείριση των υποχρεώσεων της επιχείρησής σου για να μην βγεις εκτός προγράμματος.

 

Οικογενειακή ισορροπία 

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζα, ήταν η φύλαξη των παιδιών το διάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά και εγώ έπρεπε να είμαι στο γραφείο. Έψαχνα να βρω κέντρα απασχόλησης για τα παιδιά ή επιστράτευα συγγενείς και γονείς, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται το πρόγραμμα όλης της οικογένειας.

Τώρα πλεόν αυτός ο εφιάλτης αποτελεί παρελθόν, αφού μπορώ πλέον να καθορίζω εγώ τις ημέρες και τις ώρες που θα εργάζομαι και έχω πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνω το γιορτινό κλίμα με την οικογένειά μου. Όλα αυτά βεβαία, προϋποθέτουν σωστό προγραμματισμό τις προηγούμενες ημέρες, έτσι ώστε και να μην αφήσεις εκτεθειμένους τους πελάτες σου αλλά και εσύ να μην τρέχεις με την ψυχή στο στόμα.

 

Ζώ την μαγεία των Χριστουγέννων

Η μαγεία των Χριστουγέννων δεν είναι μόνο η παραμονή ή ανήμερα της γιορτής αλλά είναι όλος ο μήνας. Είναι η ανυπομονησία των παιδιών για να στολίσουν το δέντρο, οι χριστουγεννιάτικες σχολικές γιορτές και τα bazaar, όπου γίνεσαι και εσύ παιδί προσπαθώντας να κάνεις χειροτεχνίες. Είναι οι μυρωδιές από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα παιδιά να τραγουδούν τα κάλαντα ή οι οικογενειακές εξορμήσεις σε χριστουγεννιάτικα πάρκα και εκδηλώσεις.

Δυστυχώς όταν εργάζεσαι 9-5 ή θα χρειαστεί να χάσεις κάποιες από αυτές τις στιγμές ή θα είσαι πολύ κουρασμένη για να τις απολαύσεις. Και επειδή εμείς οι γυναίκες θέλουμε να προσφέρουμε τα πάντα σε αυτούς που αγαπάμε, γινόμαστε χίλια κομμάτια. Και κάπως έτσι σε βρίσκει η Παραμονή Χριστουγέννων κατάκοπη και απογοητευμένη που πάλι η μαγεία των εορτών ξεγλίστρισε μέσα από τα χέρια σου.

 

Πρόγραμμα αλλά με τους δικούς μου όρους

Η εργασία από το σπίτι σου δίνει το πλεονέκτημα να είσαι ο κυριάρχος του προγράμματος. Μπορείς να εργαστείς λίγο παραπάνω το Σάββατο για να προλάβεις την σχολική εορτή ή να τελειώσεις τις εκκρεμότητες σου το προηγούμενο βράδυ για να ψήσεις μελομακάρονα το επόμενο πρωί. Να περάσεις χουχουλιάρικα πρωϊνά με τα παιδιά σου χαζεύοντας χριστουγεννιάτικες ταινίες ή να παίξεις στο χίονι όταν αυτό κάνει την εμφάνιση του.

Όλοι επιθυμούμε να περάσουμε τις γιορτές όπως ακριβώς τις ονειρεύομαστε. Αλλά όταν εργάζεσαι με σχέση εξαρτημένης εργασίας και εξαρτάσαι από τρίτους, τα πράγματα δεν είναι στο χέρι σου. Δεν θα σου πω ψέματα. Η εργασία από το σπίτι προϋποθέτει καλό προγραμματισμό και συνέπεια για να μην χάσεις τα όρια και βρεθείς να δουλεύεις ανήμερα Χριστουγέννων για να προλάβεις το deadline του πελάτη σου. Αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί θα είναι επιλογή σου και όχι επιλογή ενός τρίτου, την οποία υποχρεωτικά εσύ πρέπει να ακολουθήσεις.

 

Τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία σου. Για να γίνεις πάλι παιδί, να χαθείς στη μαγεία τους, να ονειρευτείς και να ευχηθείς. Γιατί γνωρίζεις ότι δεν χρειάζεσαι κανέναν Αϊ Βασίλη να σου εκπληρώσει τις ευχές σου, αφού εσύ είσαι ο μάγος της ζωής σου. Και μπορείς να πετύχεις ότι κι αν αποφασίσεις. Αρκεί να το ευχηθείς…..

 

Αν θες και εσύ τα επόμενα Χριστούγέννα να είναι διαφορετικά για σένα και την οικογένεια σου, σε αυτόν τον απόλυτο οδηγό θα βρείς οτι χρειάζεται να ξέρεις για την ελεύθερη εργασία.

 

Διάβασε επίσης:

Πώς να αλλάξεις την ιστορία της ζωής σου

Πώς να γίνεις Virtual Assistant ακόμα και αν είσαι αρχάρια