Δουλειά από το σπίτι: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

Η δουλειά από το σπίτι μπορεί να είναι μια ελκυστική κίνηση για την καριέρα σου. Μπορεί να εξαλείψει παραδοσιακές πτυχές της κλασσικής δουλειάς στον εργασιακό χώρο όπως τη μετάβαση στη δουλειά και την επιστροφή στο σπίτι ή την προσεγμένη ενδυμασία ενώ μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική αλληλεπίδραση και να αυξήσει τις αποσπάσεις που δημιουργεί το περιβάλλον του σπιτιού.

Δουλειά από το σπίτι

Ανάλογα με το στυλ εργασίας που προτιμάς και τις προτεραιότητες της ανάγκες σου, το να δουλεύεις από το σπίτι έχει τόσο τα θετικά του όσο και τα αρνητικά του. Πάμε να δούμε μαζί ποια είναι τα πλεονεκτήματα του και τα μειονεκτήματα του να δουλεύεις από το περιβάλλον του σπιτιού σου. 

Τα πλεονεκτήματα του να δουλεύεις από το σπίτι:


Δουλειά στο σπίτι χωρίς μετακίνηση 

Το να δουλεύεις από το σπίτι σου σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις το πρωί μία ή δυο ώρες νωρίτερα ώστε να ετοιμαστείς και να ξεκινήσεις για την δουλειά. Δεν πρέπει να πάρεις το αυτοκίνητο και να μπλέξεις στην κίνηση ή να περιμένεις στις στάσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο χρόνος που γλιτώνεις κατά την μετακίνηση από το σπίτι προς την δουλειά ή το αντίθετο είναι πολύτιμος και μπορείς να τον αξιοποιήσεις κάνοντας κάτι που σου αρέσει χωρίς να τρέχεις με την ψυχή στο στόμα. Ακόμα μπορείς να ξεκουράσεις σώμα και μυαλό χωρίς να έχει προηγηθεί ταλαιπωρία και στρες πράγμα που σε κάνει αυτόματα πιο παραγωγική/ό.

Σίγουρα πέρα από τον χρόνο γλιτώνεις και χρήματα αποφεύγοντας τις μετακινήσεις είτε μιλάμε για τα εισιτήρια είτε για την βενζίνη.

Ευέλικτο ωράριο δουλεύοντας από το σπίτι

Το να δουλεύεις από το σπίτι σου δίνει αυτόματα την δυνατότητα να έχεις ένα πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καθορίσεις το δικό σου πρόγραμμα εργασίας. Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου από το σπίτι όποτε αποφασίσεις ή να κάνεις το διάλειμμα που θέλεις ή ακόμα και να σταματήσεις την εργασία σου όποτε το επιθυμήσεις.

Περισσότερος χρόνος με την οικογένεια

Σίγουρα αν δουλεύεις από τον χώρο του σπιτιού σου θα έχεις περισσότερο χρόνο για την οικογένεια σου. Ο χρόνος που θα αφιερώσεις στα παιδιά σου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο μεγάλωμα και στην ανάπτυξή τους καθώς δεν θα λείπεις όλη την μέρα από το σπίτι.

Δουλειά στο σπίτι με περισσότερη άνεση

Το να διαμορφώνεις τον χώρο σου έτσι όπως εσύ θέλεις είναι πολύ σημαντικό, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει θετικά την παραγωγικότητα σου και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό! Μπορείς να δουλέψεις από το σαλόνι από την κουζίνα από το δωμάτιο σου το μπαλκόνι ή όλα αυτά εναλλάξ χωρίς να σε περιορίζει τίποτα.

Επίσης μπορείς να φοράς ότι ρούχα σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα συνεπώς να μην επηρεάζεται η απόδοσή σου από τις σκέψεις “αν θα δείχνω καλά στην δουλειά”. Πιτζάμες ,φόρμες ,νυχτικά ,ρόμπες ή ότι άλλο προτιμάς στον εργασιακό χώρο του σπιτιού σου ταιριάζουν απόλυτα.

Τα μειονεκτήματα του να δουλεύεις από το σπίτι


Η έλλειψη κοινωνικοποίησης

Η δουλειά από το σπίτι είναι αναμφίβολα αποδεκτό ότι μπορεί να σε κάνει πιο αντικοινωνικό καθώς δεν υπάρχει το στοιχείο της διαπροσωπικής επαφής. Σίγουρα αν βρισκόσουν στον εργασιακό χώρο μιας επιχείρησης θα είχες την ευκαιρία να ανταλλάξεις δυο κουβέντες στο διάλειμμα με κάποιον συνεργάτη σου.

Το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να δημιουργηθούν και να ευδοκιμήσουν σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Δυστυχώς το ενδεχόμενο αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί δουλεύοντας από το σπίτι.

Οι αποσπάσεις μέσα στο σπίτι

Σίγουρα το να δουλεύεις από το χώρο του σπιτιού σου, σου προσφέρει μεγάλη άνεση, όμως υπάρχει και ένα μεγάλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σου και αυτός είναι οι αποσπάσεις του σπιτιού. Η τηλεόραση, ένα τηλέφωνο, το μαγείρεμα , οι δουλειές του σπιτιού, η αναζήτηση άσχετων με την δουλειά σου πραγμάτων στο ίντερνετ και πολλά άλλα είναι αρκετά για να τραβήξουν την προσοχή σου. Έτσι υπάρχει η πιθανότητα να αναλώνεις μεγάλο μέρος του χρόνου σου σε οτιδήποτε εκτός από την δουλειά σου. Θέλει μεγάλη πειθαρχία και συγκέντρωση ώστε να μπορείς να είσαι συγκεντρωμένος/η σε αυτό που κάνεις. 

Δύσκολος ο διαχωρισμός του προσωπικού χώρου με αυτόν της δουλειάς στο σπίτι

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το ότι ο χώρος του σπιτιού σου δεν είναι μόνο για δουλειά. Ειδικά σε περίπτωση που είσαι εργασιομανής υπάρχει κίνδυνος να δουλεύεις όλη τη μέρα δίχως να κάνεις κάτι εποικοδομητικό για τον εαυτό σου. Συνεπώς μπορεί να εξουθενωθείς από την πολύωρη δουλειά και να απομονωθείς από του ς ανθρώπους σου.

Θα πρέπει να θέσεις όρια σε πελάτες και συναδέλφους για το ποιες ώρες θα σε ενοχλούν καθώς άμα στέλνουν σε στιγμές που δεν δουλεύεις αυτό μπορεί να γίνει συνήθεια και το αποτέλεσμα εξαντλητικό. Είναι καλό να οριοθετήσεις το ποιες ώρες θα δουλεύεις και ποιες θα ξεκουράζεσαι ή θα κάνεις κάτι για σένα που θα το ευχαριστηθείς.


 

Συμπερασματικά...

 Η εργασία από το σπίτι έχει τόσο τα υπέρ της όσο και τα κατά της είναι προσωπική επιλογή του καθενός το τι θα διαλέξει ως στυλ δουλειάς και τι του ταιριάζει. Είναι όλα θέμα προσαρμογής και συνήθειας και αν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε σίγουρα θα βρεις τρόπο να εκμηδενίσεις όλα τα μειονεκτήματα και να απολαύσεις όλα τα υπέρ του να δουλεύεις από το σπίτι.


Αυτά ήταν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα δουλεύοντας από το σπίτι. Μοιράσου μαζί μου στα σχόλια αν έχεις εντοπίσει παραπάνω πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα.Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις να εργάζεσαι από το σπίτι, σε αυτό το δωρεάν workbook θα μάθεις τα πάντα  για την ελεύθερη εργασία.

 

Επικοινώνησε εδώ μαζί μου και μάθε πως μπορείς να δουλεύεις αποτελεσματικά από το σπίτι βρίσκοντας την δουλειά και τους πελάτες που εσύ επιθυμείς.


 Διάβασε επίσης : 

Ποια είναι τα οφέλη από τη συνεργασία με μία Virtual Assistant
Πώς να κερδίσεις χρήματα ως μία μαμά στο σπίτι