Πώς θα πραγματοποιήσω τους στόχους μου;

Κάθε καινούργια χρονιά ακούμε, συμμετέχουμε σε συζητήσεις και θέτουμε νέους στόχους για το τρέχον έτος. Συνήθως η λίστα με αυτά που θέλουμε να συμβούν, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χαρτιού, αφού οι στόχοι μας είναι μεγαλεπήβολοι, ίσως δύσκολοι να τους καταφέρουμε, ή και μακρινοί.

stoxoi

Το ζήτημα, όμως, που τίθεται είναι «κατά πόσο, τελικά, πραγματοποιούμε τους στόχους που θέσαμε;».

Ο φαύλος κύκλος των ανεκπλήρωτων στόχων θα πρέπει να περιοριστεί, ώστε να υπάρχει καρποφόρο αποτέλεσμα και με αυτό τον τρόπο η ζωή που ονειρευόμαστε να γίνει πραγματικότητα. Πολλές φορές έχουμε ακούσει παραδείγματα διάφορων μεγάλων προσωπικοτήτων, οι οποίοι έχουν εκμυστηρευτεί ότι η πορεία τους δεν ήταν εύκολη. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν υπεράριθμες, αλλά αυτό που τους έκανε να συνεχίσουν να παλεύουν ήταν ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν, αλλά και οι στόχοι που είχαν θέσει. Ας πούμε, ίσως πιο μεταφορικά, το στοίχημα που είχαν βάλει στον εαυτό τους.

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ή γενικά άνθρωποι, θέτουν μικρούς στόχους, ώστε να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τον ένα μεγάλο και βασικό τους σκοπό. Κάνουν μικρά και προσεκτικά βήματα εξέλιξης, τα οποία τους οδηγούν σε επιτυχημένες κινήσεις. Δηλαδή έχουν συγκεκριμένη στρατηγική, πλάνο και όραμα, σύμφωνα με το οποίο πορεύονται. Ξέρουν που πηγαίνουν και τι αποζητούν, αφού δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του.

Η επίτευξη ενός στόχου προϋποθέτει πειθαρχία, σωστή οργάνωση, τα κατάλληλα μέσα ή εργαλεία, επιμέλεια και αφοσίωση. Επί της ουσίας δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την επιλογή του σωστού δρόμου. Έξαλλου αν το καλοσκεφτούμε, τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας συμβαίνουν, προκείμενου να φτάσουμε σε έναν απώτερο σκοπό, είτε επαγγελματικό είτε προσωπικό.

Ας θέσουμε σε αυτό το σημείο κάποια σημαντικά βήματα, τα οποία θα πρέπει να κάνουμε προκείμενου ο στόχος μας να είναι εφικτός και να στεφθεί με επιτυχία.

Αρχικά, προσπάθησε να ξεπεράσεις το φόβο της αποτυχίας. Είναι γεγονός, πως πάντα σε ένα ταξίδι επιτυχίας υπάρχουν στιγμές δυσκολίας. Στη συνέχεια, βάλε προτεραιότητες. Τι θα πρέπει να κάνεις πρώτα, ώστε να οδηγηθείς στην επόμενη κίνησή σου. Θέσε μικρότερους στόχους, που σκοπός τους θα είναι η επίτευξη του μεγάλου. «Σπάσε» σε μικρότερα μέρη τον βασικό σου στόχο. Χώρισε σε βήματα, κάθε επιμέρους στόχου και ακολούθησε τα πιστά. Οργάνωσε σωστά τα βήματά σου, το χρόνο σου και την ενέργειά σου. Συνέλεξε τα κατάλληλα μέσα ή εργαλεία, έτσι ώστε να έχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να πετύχεις.

Το να ψάχνεις κατά την διάρκεια της ανέλιξης σου, αυτά που χρειάζεσαι, θα σε αγχώσει και θα σε κάνει να αφήσεις το στόχο σου. Πειθάρχησε με επιμέλεια σε αυτά που έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου. Μην μεμψιμοιρείς, μη δυσανασχετείς και κυρίως μη βαριέσαι να κάνεις ό,τι χρειαστεί για να διαπρέψεις. Τέλος, δείξε αφοσίωση σε όλη την διαδικασία. Προσπάθησε να μην καταπιάνεσαι με διαφορετικά πράγματα και χάσεις την προσήλωση σου. Οι σειρήνες είναι πολλές αλλά η Ιθάκη μία. Μείνε συγκεντρωμένη!

Σε περίπτωση που ο στόχος αργήσει να εκπληρωθεί ή να επιτευχθεί, μην απογοητευτείς. Συνέχισε! Δεν έρχονται όλα, το ίδιο εύκολα και γρήγορα. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, θέληση και πίστη ότι θα τα καταφέρεις. Όλοι αμφιβάλλουμε μερικές φορές, αλλά τότε είναι η στιγμή που πρέπει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό για να έχεις την ζωή και την εργασία που ονειρεύεσαι!

 

Marianna Tsoxali

Guest Post από
Μαριάννα Τσοχαλή

 

Θέλεις βοήθεια για να αποκτήσεις μία ελεύθερη εργασία;

> Κατέβασε δωρεάν το workbook εδώ