Πώς να γίνεις Virtual Assistant ακόμα κι αν είσαι αρχάρια

Αναζητάς τρόπους να εργάζεσαι από το σπίτι με ευέλικτο ωράριο και με καλές δυνατότητες εισοδήματος; Τότε το επάγγελμα της Virtual Assistant (VA) είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

pos na gineis virtual assistant

Η εργασία ως Virtual Assistant είναι ευέλικτη, με καλές απολαβές, με ελευθερία επιλογής των εργασιών που αναλαμβάνεις και ευκαιρία να μάθεις νέες δεξιότητες για να πας την καριέρα σου στο επόμενο επίπεδο.

Καταρχάς πρέπει να σκεφτείς, γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να εργάζονται από το σπίτι πλέον;

Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί λόγοι. Μπορεί να είσαι μια μαμά που έμεινες στο σπίτι να φροντίζεις τα παιδιά όμως είναι ανάγκη να έχεις κι εσύ εισόδημα, αλλά δεν μπορείς να εργάζεσαι λόγο των παιδιών.

Ή μπορεί να είσαι φοιτήτρια που αναζητά μια επιπλέον πηγή εισοδήματος ενώ σπουδάζεις.

Εν ολίγοις, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αυτό το επάγγελμα που είναι εργατικός και πρόθυμος να κερδίσει περισσότερα. Σε αυτό το άρθρο, θα σου εξηγήσω τα πάντα σχετικά με την εργασία από το σπίτι και το πώς να κερδίζεις χρήματα ως Virtual Assistant και τις υπηρεσίες που μπορείς να προσφέρεις.


Τι
είναι η Virtual Assistant;

Virtual Assistant είναι το επάγγελμα που κάνει ένα άτομο που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και brands από μια απομακρυσμένη τοποθεσία (δηλαδή από το σπίτι τους).

Σε αυτήν την εποχή της τεχνολογίας, το Διαδίκτυο κατέστησε δυνατή την εργασία από το σπίτι χρησιμοποιώντας υπηρεσίες που βασίζονται σε clouds και την παροχή υπηρεσιών όπως υπηρεσίες διαδικτύου, δημιουργία περιεχομένου, διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εισαγωγή δεδομένων κ.λπ. σε επιχειρήσεις χωρίς να βρίσκεσαι στα φυσικά γραφεία μιας επιχείρησης.


Τι είδους εργασίες κάνουν οι
Virtual Assistants;

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εργασιών που μπορεί να κάνει μία Virtual Assistant με βάση την πείρα και τις δεξιότητές της. Αυτές οι εργασίες είναι πολύ εύκολες και μέρος των συνηθισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, επομένως δεν απαιτείται κάποια επιστήμη για την εκτέλεση αυτών των εργασιών, ο καθένας μπορεί να τις κάνει. Υπάρχει τεράστια ζήτηση για εξωτερική ανάθεση για τις ακόλουθες εργασίες από απόσταση:

 • Διαχείριση email
 • Απάντηση σε τηλεφωνικές κλήσεις
 • Εισαγωγή δεδομένων
 • Προγραμματισμός συναντήσεων
 • Τεχνική υποστήριξη
 • Προγραμματισμός
 • Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης
 • Έρευνα αγοράς
 • Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης
 • Συγγραφή, επιμέλεια και διόρθωση περιεχομένου
 • Γραφιστική
 • Διαχείριση blog/site
 • Απομαγνητοφωνήσεις
 • Σχεδιασμός εκδηλώσεων, ταξιδιωτικές κρατήσεις και διαδικτυακά σεμινάρια

 

Γιατί οι επιχειρήσεις χρειάζονται τις Virtual Assistants;

Μια επιχείρηση αναζητά πάντα οικονομικούς τρόπους για να κάνει τις καθημερινές της εργασίες χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Τα οφέλη από τη βοήθεια μίας Virtual Assistant είναι:

1. Εξοικονόμηση χρόνου

Στον επαγγελματικό χρόνο είναι το παν, εάν μια μικρή εργασία όπως η διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η εισαγωγή δεδομένων μπορεί να ανατεθεί σε μία VA, τότε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθεί στις βασικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη νέων προϊόντων ή την ανάπτυξη πελατολογίου.

2. Οφέλη κόστους

Η ανάθεση εργασιών σε έναν εξωτερικό συνεργάτη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους επιχειρηματικής δραστηριότητας επειδή:

 • δεν χρειάζεται να προσλάβουν υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Εξοικονομεί πολλά έξοδα παροχών εργαζομένων.
 • Δεν χρειάζεται να αγοράσουν/ενοικιάσουν έναν τεράστιο χώρο γραφείων για να έχουν τους υπαλλήλους μέσα.
 • Εξοικονόμηση χρημάτων από κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, διαδικτύου και εξοπλισμού.
 • Ευελιξία για αύξηση ή μείωση του ανθρώπινου δυναμικού με βάση τη ροή εργασίας.

3. Εξειδικευμένες δεξιότητες

Οι Virtual Assistants φέρνουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στον τομέα τους, όπως η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης. Προσφέρουν περισσότερη αξία με λιγότερο κόστος στις επιχειρήσεις από την πρόσληψη και την εκπαίδευση ενός νέου υπαλλήλου.

4. Μείωση φόρτου εργασίας

Με την ανάθεση ορισμένων εργασιών σε VAs, μειώνεται ο φόρτος εργασίας των επιχειρήσεων. Έτσι, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, να επικεντρωθεί στην υγεία του για να παραμείνει σε φόρμα ή να ακολουθήσει το πάθος του.

5. Ευέλικτο χρόνο εργασίας

Δεδομένου ότι οι VAs μπορούν να εδρεύουν σε οποιαδήποτε χώρα διαφορετικών ζωνών ώρας, υπάρχει υποστήριξη 24×7 στους πελάτες και διασφαλίζει ότι οι καθημερινές επαγγελματικές εργασίες ολοκληρώνονται.


Ποιες δεξιότητες χρειάζονται για να γίνεις
Virtual Assistant;

Κάθε επιχείρηση χρειάζεται ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων για να καλύψει τις ανάγκες της. Αν λοιπόν είσαι αρχάρια και θέλεις να γίνεις Virtual Assistant, πρώτα πρέπει να αναλύσεις τις φυσικές σου δεξιότητες, σε τι είσαι καλή;

Προσδιόρισε τις γνώσεις σου με βάση την προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία. Για παράδειγμα, εάν είχες εργαστεί προηγουμένως ως λογίστρια, προγραμματίστρια, απαντήσεις σε email ή απάντηση τηλεφωνικών κλήσεων κ.λπ.

Ακόμα κι αν δεν έχεις προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, ανέλυσε την εκπαίδευσή σου για να δεις σε ποια μαθήματα ήσουν καλή στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο/κολλέγιο. Εκτός από τις φυσικές σου δεξιότητες που βασίζονται στην εκπαίδευση και τις προηγούμενες εργασίες σου, ίσως να χρειαστεί επίσης να μάθεις νέες δεξιότητες για να συμβαδίζεις με τη ζήτηση του κλάδου στον τομέα που θέλεις να ασχοληθείς.

Μερικές από τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται σε μία Virtual Assistant είναι:

1. Βασικές γνώσεις – Βασική κατανόηση του κλάδου ή του τομέα με τον οποίο θα ασχοληθείς. Για παράδειγμα, ακίνητα, τεχνικά και να έχεις διάθεση να μάθεις νέα πράγματα. Να είσαι πολυμήχανη και να γνωρίζεις τις βασικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη δουλειά σου.

2. Καλές δεξιότητες επικοινωνίας – Θα πρέπει να είσαι άνετη στην επικοινωνία, στις απαντήσεις σε email, στην παρακολούθηση ανταγωνισμού, στην αλληλεπίδραση με τους πελάτες, στο συντονισμό, στις διαπροσωπικές σχέσεις. Επίσης, καλό είναι να σου είναι εύκολο να προσεγγιστείς.

3. Βασικές γνώσεις υπολογιστή – Θα πρέπει να είσαι εξοικειωμένη με λογισμικά όπως τον επεξεργαστή κειμένου, excel, παρουσιάσεις, πλοήγηση στο διαδίκτυο και email.

4. Δεξιότητες εισαγωγής δεδομένων – Αυτό περιλαμβάνει τις δεξιότητές σου στην πληκτρολόγηση, τη δημιουργία βάσης δεδομένων, την έρευνα αγοράς.

5. Οργανωτικές δεξιότητες – Για να προγραμματίσεις συναντήσεις, διαχείριση ημερολογίου εκδηλώσεων, κρατήσεις ταξιδιών, προγραμματισμό ραντεβού, διαχείριση χρόνου.

6. Δεξιότητες μέσων κοινωνικής δικτύωσης – Σε αυτήν την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να είσαι εξοικειωμένη με τα social media, την κοινοποίηση περιεχομένου, την προσθήκη ετικετών, τα likes, τις απαντήσεις, τις αναρτήσεις.

7. Δεξιότητες κειμενογράφησης – Εάν έχεις ταλέντο στο να γράφεις, τότε καλές δεξιότητες γραφής περιεχομένου, επεξεργασία, διόρθωση, έρευνα σε θέματα.

8. Αξιοπιστία – Παράδοση των υπηρεσιών έγκαιρα εντός των καθορισμένων κριτηρίων, επίμονη.

9. Εργασιακή ηθική – Διατηρείς ηθικά πρότυπα, τηρείς το απόρρητο των εγγράφων του πελάτη σου. Με λίγα λόγια, να είσαι ειλικρινής.

10. Προσθήκη αξίας – Παροχή περισσότερων από τις προσδοκίες του πελάτη, πολλαπλές εργασίες, καταβολή πρόσθετων προσπαθειών για να βοηθήσεις των πελάτη.


Πόσα μπορεί να κερδίσει μια VA;

Ως Virtual Assistant υπάρχουν τρεις κατηγορίες – αρχάρια, έμπειρη και ειδικός. Ως αρχάρια είναι πολύ προφανές ότι θα εργάζεσαι για λίγο χαμηλότερες αμοιβές, αλλά καθώς αποκτάς εμπειρία, εξειδικεύεσαι σε ένα τομέα, μαθαίνεις νέες δεξιότητες και τελικά καθιερωθείς ως ειδικός θα αμείβεσαι περισσότερο.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχεις υπόψη κατά την τιμολόγηση των υπηρεσιών σου:

 • Κόστος ζωής στην πόλη σου (κατώτατος μισθός στη χώρα σου).
 • Κόστος ρεύματος, τηλεφώνου και internet.
 • Φόροι και άλλα έξοδα.
 • Η προμήθεια που πληρώνεις στην ομάδα των VAs σου (όταν ξεκινήσεις να έχεις ομάδα).
 • Χρεώσεις που υπάρχουν από την εταιρεία/τράπεζα μεταφοράς χρημάτων.


Ποια εργαλεία χρειάζεσαι για να γίνεις
Virtual Assistant;

Google Drive – Το Google Drive είναι ένα εργαλείο για αποθήκευση και κοινή χρήση εγγράφων, όπου ανεβάζεις ένα έγγραφο και μοιράζεσαι τον σύνδεσμό του με τον πελάτη ή τον συνεργάτη σου για να αποκτήσει πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου.

Εφαρμογές Google – Οι εφαρμογές της Google προσφέρουν μια ολόκληρη σειρά εργαλείων, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα στις Virtual Assistants.

Gmail – Το Gmail είναι μια εύχρηστη υπηρεσία email για να διατηρείς επαφή με το πελάτη.

Έγγραφα Google – Τα έγγραφα της Google έχουν τα ίδια έγγραφα με το Microsoft Office δωρεάν και είναι εύκολο να τα μοιραστείς.

Ημερολόγιο Google – Πολύ χρήσιμο για τη διατήρηση βασικών ημερομηνιών συναντήσεων, ραντεβού, ημερομηνιών ταξιδιού και προθεσμιών εργασιών. Μπορείς να το μοιραστείς με πελάτες και συνεργάτες.

Zoom/Skype – Zoom ή Skype είναι χρήσιμο εργαλείο για την επικοινωνία με τον πελάτη και τους συνεργάτες. Μπορείς να συνομιλήσεις με κείμενο, να συνομιλήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, να μοιραστείς την οθόνη σου, να κοινοποιήσεις έγγραφα και εικόνες.

Canva – Για το σχεδιασμό γραφικών για ένα blog ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α., το Canva είναι μια δωρεάν λύση και εύχρηστο εργαλείο.

Grammarly – Το Grammarly είναι ένα δωρεάν εργαλείο επέκτασης στον chrome που βοηθά στην επισήμανση γραμματικών σφαλμάτων κατά την ηλεκτρονική πληκτρολόγηση και επίσης προτείνει διορθώσεις (για εσένα που γράφεις αγγλικά κείμενα).

Lastpass – Το Lastpass είναι ένα εργαλείο κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης, το οποίο σου επιτρέπει να μοιράζεσαι με ασφάλεια τους κωδικούς πρόσβασης σου με άλλους σε κρυμμένη μορφή, όπου μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν αλλά δεν μπορούν να δουν τον πλήρη κωδικό πρόσβασης.


Θέσεις
Virtual Assistant που είναι ιδανικές για αρχάριες:

1. Εισαγωγή δεδομένων

Είτε μια επιχείρηση είναι μικρή είτε μεγάλη, όλες χρειάζονται εισαγωγή δεδομένων για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησής τους. Η ακρίβεια και η αξιοπιστία είναι βασικό συστατικό της διαχείρισης εισαγωγής δεδομένων. Η VA μπορεί να κάνει εργασίες όπως:

 • Τήρηση αρχείων και βάσεων δεδομένων
 • Σωστή οργάνωση εγγράφων
 • Δημιουργία αναφορών
 • Διαχείριση ημερολογίου

2. Υποστήριξη πελατών

Οι πελάτες είναι το κύριο στοιχείο για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης. Μια επιχείρηση χρειάζεται Virtual Assistants για να λύσουν τα ερωτήματα και τα προβλήματα των πελατών.

 • Υποστήριξη live chat ή τηλεφωνικές κλήσεις
 • Επεξεργασία παραγγελιών
 • Εισερχόμενες κλήσεις μάρκετινγκ
 • Επίλυση προβλήματος ή γραφείο βοήθειας
 • Υποστήριξη για χρέωση ή αποστολή παραγγελίας

3. Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο μάρκετινγκ στις μέρες μας και η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί πολύ πολύτιμο χρόνο για έναν επιχειρηματία. Τα brands και οι επιχειρήσεις αναζητούν πάντα μία VA για την εκτέλεση εργασιών όπως:

 • Αναρτήσεις για το Instagram, το Facebook, το Twitter και άλλες πλατφόρμες
 • Δημιουργία pin στο Pinterest και κοινοποίηση σε σχετικούς πίνακες ομάδων
 • Προγραμματισμός αναρτήσεων στις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές
 • Δημιουργία γραφικών για τις αναρτήσεις

4. Διαχείριση blog/site

Ένας blogger πρέπει να εκτελέσει πολλές εργασίες από τη δημιουργία περιεχομένου έως τα γραφικά. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την VA να εργαστεί στη διαχείριση blogs.

 • Έρευνα για θέματα άρθρων
 • Συγγραφή περιεχομένου
 • Επιμέλεια ή διόρθωση
 • Προγραμματισμός αναρτήσεων
 • Δημιουργία γραφικών για τα άρθρα

 

Πώς να ξεκινήσεις, λοιπόν, εάν δεν έχεις εμπειρία ως VA;

Μπορεί να νιώθεις πως έχεις μπερδευτεί σχετικά με ποιες υπηρεσίες θα μπορούσες να προσφέρεις, υπάρχουν τόσα πολλά να κάνεις. Και αναρωτιέσαι «τελικά από πού να αρχίσω;»

Μην ανησυχείς, θα σε καθοδηγήσω σε όλη τη διαδικασία που πρέπει να γνωρίζεις για να ξεκινήσεις.

Όπως είπα προηγουμένως, κάνε μια λίστα με τις δεξιότητες που ήδη γνωρίζεις με βάση την προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία και όσα έχεις σπουδάσει ή μάθει. Επίλεξε τη θέση ή την κατηγορία όπου θέλεις να εργαστείς ως VA.

Θα πρέπει να εστιάσεις σε εκείνες τις κατηγορίες που έχουν μεγάλη ζήτηση τώρα για να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη καριέρα ως VA. Απλώς έχε κατά νου, ακόμη και αν δεν έχεις τις δεξιότητες για να εργαστείς σε αυτές τις κατηγορίες, ξεκίνα να μαθαίνεις αυτές τις δεξιότητες συμμετέχοντας σε κάποια διαδικτυακά μαθήματα ή παρακολουθώντας κάποια εκπαίδευση από έναν ειδικό.


Ξεκίνα τώρα!

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου ως VA. Μην σπαταλάς άλλο τον πολύτιμο χρόνο σου σκεπτόμενη πώς να ξεκινήσεις την καριέρα σου σε αυτό το επάγγελμα.

Μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως VA μέσα στις επόμενες 30 ημέρες χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δεξιότητές σου. Για αρχάριες που θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα, η καλύτερη πρόταση θα ήταν να εκπαιδευτούν στο πλευρό μιας μέντορα, είναι ο πιο σύντομος δρόμος.

Και αν θέλεις να μάθεις τα πάντα βήμα-βήμα από την αρχή – συγκεκριμένες δεξιότητες μιας VA, να αποκτήσεις πρότυπα και να μάθεις πώς να αποκτάς πελάτες. Δες εδώ το πλήρες μάθημά μου “Γίνε επαγγελματίας Virtual Assistant και βρες τον πρώτο σου πελάτη”


Το Συμπέρασμα

Το επάγγελμα της Virtual Assistant είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κερδίσεις χρήματα στο διαδίκτυο ενώ μένεις στο σπίτι. Είτε είσαι μια μαμά, είτε είσαι ένας εσωστρεφής άνθρωπος ή μία φοιτήτρια που θέλει να έχει μια ευέλικτη εργασία με μερική απασχόληση για να αποκτήσει κάποιο αξιοπρεπές εισόδημα, τότε σκέψου αυτή την επαγγελματική ευκαιρία ως την καλύτερη επιλογή.

 

 

Θέλεις βοήθεια για να αποκτήσεις μία ελεύθερη εργασία;

> Κατέβασε δωρεάν το workbook εδώ