Πώς να αναπτύξεις ένα Personal Brand

Μερικοί άνθρωποι δεν εκτιμούν τον όρο «personal branding» επειδή μπορεί να ακούγεται κάπως σαν ένας ακόμα όρος για να αυξήσει τις πωλήσεις του ένας marketer, αλλά στην πραγματικότητα θέλω να το σκεφτείς λίγο καλύτερα, μήπως είσαι ήδη ένα personal brand – είτε το θέλεις είτε όχι;

personal branding

Τι είναι το Personal Brand;

Το personal brand είναι μια πράξη μάρκετινγκ του εαυτού σου και της καριέρας σου ως μάρκα. Αλλά το personal branding είναι πολλά περισσότερα από μόνο το μάρκετινγκ του εαυτού σου! Έχει να κάνει με τη φήμη σου και την παρουσία σου στο διαδίκτυο.

Ο Nicolas Cole – είχε κάνει λίγα χρόνια πριν μία δήλωση σε μια  δημοσίευση του, «Μέχρι το 2020, εάν δεν έχεις αναπτύξει personal brand στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί σου». Και τώρα μπαίνουμε στο 2022.. μήπως κάτι έχεις χάσει;

Το personal brand δεν είναι μόνο για τους επιχειρηματίες – κάθε άτομο είναι ένα personal brand. Εάν δεν ορίσεις την προσωπική σου μάρκα, θα το κάνουν οι άλλοι για εσένα. Το να κατέχεις μια ισχυρή προσωπική μάρκα θα επηρεάσει την ικανότητά σου να βρεις μία σωστή θέση εργασίας, να πάρεις μία προαγωγή και θα αυξήσει την ικανότητά σου να προσελκύσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους γύρω σου και φυσικά την οικονομική επιτυχία.

Υπάρχουν τόσα πολλά καλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει ένα personal brand – συμπεριλαμβανομένου του Neil Patel, ενός ειδικού στο ψηφιακό μάρκετινγκ που έχει ένα blog, παράγει τακτικά βίντεο στο LinkedIn και στο YouTube, καθώς κάνει καθημερινά και podcast.

Αν και δεν χρειάζεται να κάνεις κι εσύ όλα τα παραπάνω και στον ίδιο βαθμό για την δική σου προσωπική μάρκα. Όμως, το personal branding είναι πιο σημαντικό τώρα από ό,τι ήταν πριν!

 

Να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο πως δεν χρειάζεται να στοχεύσεις να γίνεις μία influencer ή να γίνεις διάσημη (ή ακόμα και micro influencer στον κλάδο σου) για να δημιουργήσεις μία προσωπική μάρκα.

 

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βελτιώσεις και να διαχειριστείς το personal brand σου:

 

1. Τακτοποίησε τα προφίλ σου στα social media. 

Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο προφανές, αλλά μπορεί και να εκπλαγείς από όλα τα πράγματα που μπορείς να βρεις συνδεδεμένα με το προφίλ σου. Είναι πάντα μία καλή ιδέα να επιστρέφεις και να ρίχνεις μια ματιά μία φορά κάθε λίγους μήνες για να δεις αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αφαιρεθεί.

Θέλεις να βεβαιωθείς ότι το LinkedIn, το Facebook, το Instagram και οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που χρησιμοποιείς για να προωθήσεις τον εαυτό σου ή το περιεχόμενό σου είναι σε τάξη. Αυτό περιλαμβάνει τη διαγραφή μη επαγγελματικών εικόνων, βίντεο, τον καθαρισμό των δυσάρεστων σχολίων και τη διατήρηση ενός ενημερωμένου, βελτιστοποιημένου και ενεργού προφίλ Facebook.

 

2. Κατανόησε τη θέση και το κοινό σου και οικοδόμησε το brand σου

Μέρος της οικοδόμησης ενός personal brand περιλαμβάνει τον καθορισμό του τι κάνεις καλά και με ποιον θέλεις να αλληλεπιδράσεις. Όταν το ορίσεις αυτό, θα έχεις καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να μοιραστείς και τι πρέπει να σχολιάσεις.

Η Stacey Cohen, είπε: «Προσδιόρισε το κοινό-στόχο σου — και οπλίσου με γνώση σχετικά με το τι το ωθεί να αναλάβει δράση».

 

3. Δημοσίευε περιεχόμενο με συνέπεια 

Η προσωπική σου μάρκα αποτελείται από το περιεχόμενο που δημιουργείς και μοιράζεσαι – από τις αναρτήσεις σου στο Instagram έως τα άρθρα που γράφεις στο site σου. Θα πρέπει να μοιράζεσαι περιεχόμενο τακτικά, αλλά μόνο όταν ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές και επαγγελματικές σου αξίες. Σκέψου τα social media σου ως την επαγγελματική σου κάρτα. Οι αναρτήσεις σου πρέπει να αντικατοπτρίζουν το personal brand που ελπίζεις να προβάλεις στο κοινό-στόχο σου.

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να βρεις περιεχόμενο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας σου, να το μοιραστείς και μετά να ξεκινήσεις συζητήσεις γύρω από αυτό! Σκέψου το κοινό σου και τι το ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, δώσε περιεχόμενο που θα ήθελε πραγματικά να δει!

Το έχω πει ξανά και ξανά, αλλά θα το ξαναπώ. Η συνέπεια είναι το κλειδί! Το να είσαι συνεπείς σε κρατά στην κορυφή του μυαλού και σε βοηθά να συνεισφέρεις στην μάρκα σου.

 

4. Δίκτυο, Δίκτυο, Δίκτυο. Σημαντικό για το brand σου

Δεν είναι μόνο να αποκτήσεις συνδέσεις στο LinkedIn ή ακόλουθους στο Instagram. Έχει να κάνει με το χτίσιμο αυτών των σχέσεων. Βεβαιώσου ότι αλληλεπιδράς με τις αναρτήσεις άλλων λογαριασμών με likes και σχόλια. Κάνε ερωτήσεις που προσθέτουν αξία στην ανάρτηση εάν χρειάζεται χωρίς όμως να παραβιάσεις τη δημοσίευση και να την γυρύσεις σε εσένα.

 

5. Να είσαι αυθεντική

Οι αναρτήσεις σου δεν χρειάζεται να είναι "διασκεδαστικές ή συναρπαστικές όσον αφορά το σχεδιασμό απαραίτητα". Είναι πιο σημαντικό να είσαι αληθινή. Οι αναρτήσεις που παρέχουν κάποιο είδος συναισθήματα αποδίδουν καλύτερα από τις δημοσιεύσεις που είναι διασκεδαστικές ή απλώς για ψυχαγωγία. Βεβαιώσου ότι ό,τι κι αν λες, το παρουσιάζεις με φιλικό και προσιτό τρόπο χωρίς να παρεκκλίνεις από το να είναι αυθεντικό. Είμαι σίγουρη πως δεν θέλεις να δώσεις ψεύτικες εντυπώσεις μόνο και μόνο για να καταφέρεις τον σκοπό σου.

 

6. ΓΡΑΦΕ

Οι προσωπικές μάρκες χτίζονται στις πλατφόρμες των social media. Πριν δημοσιεύσεις περιεχόμενο, δες τι έχει παραχθεί  – δες τι λειτούργησε σε άλλους και τι όχι. Πάρε ένα θέμα, εμπλούτισε το με το δικό σου θέμα και βελτίωσε το. Αυτή η προσέγγιση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις την ορατότητά σου σε μια πολυσύχναστη πλατφόρμα.

 

7. Μάθε τι αντιπροσωπεύεις

Το να γνωρίζεις ποια είσαι περιλαμβάνει τον καθορισμό των δυνατών και των αδυναμιών σου και την εξοικείωση με τα ελαττώματα του χαρακτήρα σου και τις ειδικές δεξιότητές σου. Καθόρισε τις βασικές σου αξίες όπως η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και η διαφάνεια. Μόλις μάθεις τι πρεσβεύεις και ποια είσαι, θα μπορείς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά αυτή τη μάρκα με όλους στο διαδίκτυο.

 

8. Διαφοροποίησε τον εαυτό σου

Είσαι μοναδική, το ξέρεις αυτό – επομένως πρέπει να βρεις έναν τρόπο να διαφοροποιηθείς από το πλήθος. Αυτό μπορεί να γίνει επισημαίνοντας την εμφάνιση, την εξειδικευμένη θέση, το λογότυπο ή ακόμα και το στυλ ομιλίας και γραφής σου και πολλά άλλα. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε ξεχωρίζει, πρέπει να βρεις έναν τρόπο να γίνεις αξέχαστη στους ανθρώπους.

 

9. Θέσε τις προτεραιότητές σου

Δημιούργησε μια σαφή εικόνα του τι θέλεις να επιτύχεις για τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σου στόχους – βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Αυτό θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις πού πρέπει να περνάς το χρόνο σου και χρησιμοποιώντας αυτούς τους στόχους θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις στις διαδικασίες δράσης και να πάρεις τις ανάλογες αποφάσεις.

 

Τώρα τα έχεις καταφέρει με όλα τα παραπάνω να ορίσεις το προσωπικό σου brand… Τώρα πώς μπορείς να το αναπτύξεις;

 

Ξεκίνα ένα εβδομαδιαίο newsletter

Το email marketing εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές μάρκετινγκ – είτε πρόκειται για ένα personal brand είτε για εταιρικό brand. Η αποστολή ενός newsletter που μοιράζεται προσωπικές ιστορίες, σκέψεις και μαθήματα σχετικά με την προσωπική σου μάρκα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσεις σχέσεις με τους αναγνώστες και τους ακόλουθους σου.

Το να έχεις μία λίστα με email σου επιτρέπει να προωθήσεις μελλοντικά εγχειρήματα μόλις είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις. Μια λίστα email σου δίνει ένα ενεργό κοινό κάθε εβδομάδα!

 

Δημοσίευε άρθρα στο site σου

Η δημοσίευση άρθρων δίνει στους επιχειρηματίες και τα άτομα που αναπτύσσουν προσωπικές μάρκες μια μεγαλύτερη ευκαιρία να τα δει και να τα ακούσει ένα πολύ μεγάλο και ενεργό κοινό μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Το να μπορούν να σε βρίσκουν στην Google οργανικά αλλάζει όλο το παιχνίδι. Πάντα είχε, έχει και θα έχει μια μεγάλη βάση χρηστών, αλλά οι χρήστες ασχολούνται με το ποιοτικό περιεχόμενο περισσότερο από ποτέ. Αντί απλώς να φτιάχνεις γραφικά και περιεχόμενο μόνο για τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων – δεσμεύσου να γράφεις άρθρα για την ιστοσελίδα σου.

 

Αυτές οι συμβουλές είναι αρκετές για την ώρα, αγαπημένη μου αναγνώστρια, και σε προσκαλώ να αναλάβεις δράση από σήμερα κιόλας!

 

Μήπως έχεις ερωτήσεις; Θέλεις περισσότερες πληροφορίες για όλα τα παραπάνω;

Επικοινώνησε μαζί μου πατώντας εδώ για να δούμε πως μπορώ εγώ και η ομάδα μου να σε υποστηρίξουμε.

Επίσης, σε περιμένω στην ομάδα μου στο Facebook, Greek Digital Professionals