Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση από το σπίτι

Αποφάσισες να ξεκινήσεις να εργάζεσαι από το σπίτι και είσαι ενθουσιασμένη! Αν έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις και τη δική σου επιχείρηση και να γίνεις πλέον ένας ελεύθερος επαγγελματίας, είμαι σίγουρη ότι θα νιώθεις και πολύ αγχωμένη. Σαφώς είναι πολύ σημαντικό να έχεις καταλήξει στις υπηρεσίες που θα προσφέρεις και στο κοινό που θα απευθυνθείς αλλά η εξέλιξη της επιχείρησής σου απαιτεί και άλλες ενέργειες από μέρος σου.

 pos na xekiniseis ti diki sou epixeirisi apo to spiti

 

Δημιούργησε ένα brand που θα ξεχωρίζει την επιχείρησή σου

Οι υπηρεσίες που προσφέρεις σαφώς δεν είναι μοναδικές στην αγορά. Η προσωπικότητά σου όμως είναι. Και πάνω σε αυτήν θα πρέπει να χτίσεις το προσωπικό σου brand, το οποίο θα σε ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και θα σε τοποθετήσει στην καρδιά του κοινού σου.Τα χρώματα του logo, η επιλογή της γραμματοσειράς, το ύφος που θα χρησιμοποιείς στις αναρτήσεις, όλα θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το προσωπικό σου στυλ και την προσωπικότητά σου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτυπωθείς στο μυαλό του κοινού σου, το οποίο θα σε αναγνωρίζει από μια εικόνα, μια φράση ή το logo σου χωρίς να αναρωτηθεί ποιος είσαι.

 

Επαγγελματίας δεν αρκεί να είσαι, πρέπει και να φαίνεσαι

Ένα βασικό χαρακτηριστικό ενός επιτυχημένου επιχειρηματία είναι η διορατικότητα. Ακόμα και αν τώρα ξεκινάς, θα πρέπει να οραματίζεσαι την εξέλιξη της επιχείρησής σου. Επέλεξε έναν εύηχο διακριτικό τίτλο - ή εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι και το όνομά σου - κατοχύρωσε το domain name, ακόμα και αν δεν έχεις σκοπό προς στιγμή να φτιάξεις site και δημιούργησε από την αρχή τους επαγγελματικούς σου λογαριασμούς στα social media. Λεπτομέρειες όπως, εταιρικό mail με την αντίστοιχη εταιρική υπογραφή ή ακόμα και ένα background με το λογότυπό σου για τις συναντήσεις μέσω zoom, σου δίνουν extra επαγγελματική εμφάνιση, ακόμα και αν εσύ δουλεύεις στο καναπέ με τις πυτζάμες σου.

 

Μια οργανωμένη επιχείρηση είναι μια αποδοτική επιχείρηση

Όταν ξεκινάς τώρα την επιχείρησή σου είναι λογικό να τα κάνεις όλα μόνος σου. Η οργάνωση είναι απαραίτητη γιατί θα σου εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο για την ανεύρεση πελατών αλλά και γιατί θα είσαι συνεπής απέναντι στους πελάτες σου, όταν οι απαιτήσεις της δουλειάς σου αυξηθούν. Με τα εργαλεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η οργάνωση πλέον είναι παιχνιδάκι. Calendly για να οργανώνεις τα ραντεβού σου, Google Drive για να αποθηκεύεις με ασφάλεια τα αρχεία σου, Clockify για να χρονομετρείς τον χρόνο εργασίας σου, Google Keep για να κρατάς σημειώσεις, Trello για να οργανώνεις τα projects που σου ανατίθενται, είναι μερικά μόνο από τα δωρεάν εργαλεία που θα βρεις πολύ χρήσιμα.

 

Λογιστικά θέματα της επιχείρησης εν τάξει

Όταν αποφασίζεις να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση, τα λογιστικά θέματα είναι μια βασική πηγή άγχους και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Η εύρεση ενός έμπειρου και άρτια καταρτισμένου λογιστή, είναι η λύση σου σε όλα σου τα προβλήματα. Θα πρέπει να γνωρίζεις αναλυτικά τα έξοδα της επιχείρησής σου γιατί αυτά θα πρέπει να τα συμπεριλάβεις και στην τιμολόγηση των υπηρεσιών σου. ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, έξοδα λογιστή, κόστος ρεύματος και τηλεφώνου, κόστος συντήρησης πάγιου εξοπλισμού, είναι μερικά μόνο από αυτά που θα πρέπει να λάβεις υπόψη. Παράλληλα ένας έμπειρος λογιστής θα μπορεί να σε συμβουλέψει για τυχόν επενδυτικά προγράμματα που μπορείς να συμμετάσχεις ή τυχόν αλλαγές που θα πρέπει να κάνεις στην διαχείριση των οικονομικών σου.

 

Ξεκάθαρες συμφωνίες

Ακόμα και αν ξέρεις ποιος είναι ο ιδανικός σου πελάτης και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να τον προσεγγίσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει και την ιδανική συμπεριφορά όταν θα ξεκινήσετε να συνεργάζεστε. Οι ξεκάθαρες συνεργασίες είναι και οι πιο αποδοτικές. Μια λύση είναι να έχεις ένα έτοιμο template συμφωνητικού το οποίο θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα και των δυο πλευρών ή τουλάχιστον να υπάρχει μια ηλεκτρονική αλληλογραφία, όπου θα αναφέρονται γραπτώς οι ακριβείς όροι της συμφωνίας. Τι είδους υπηρεσίες θα παρέχεις, ποια είναι η ακριβής τιμολόγηση, τις ώρες απασχόλησης, τον τρόπο και τον χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων κτλ.

 

Δεν είσαι μόνη

Η εργασία από το σπίτι και ειδικότερα η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου αρχίζει πλέον να γίνεται ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους εργασίας. Και είναι λογικό αν σκεφτέις ότι ξεκινάς την δική σου επιχείρηση με σχεδόν μηδενικό κόστος, δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός για την εύρεση πελατείας, ενώ ο τζίρος σου εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο εργασίας που θέλεις να διαθέσεις. Τώρα πλέον με την απεριόριστη πληροφόρηση από το διαδίκτυο μπορείς να ενημερωθείς και για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για το στήσιμο της επιχείρησής σου.

 

Ένα μόνο πράγμα χρείαζεται να κάνεις εσύ: Να πάρεις την απόφαση να αλλάξεις την ζωή σου.

 

Στο πρόγραμμα “Γίνε επαγγελματίας VA και βρες τον πρώτο σου πελάτη” θα μάθεις όλα εκείνα τα βήματα για να χτίσεις την δική σου επιχείρηση από το μηδέν. Κάνε κλικ για να μάθεις περισσότερα.

 

Διάβασε επίσης:

Πώς θα πραγματοποίησω τους στόχους μου; 

Virtual Assistant. Η ειδικότητα για μια γυναίκα πέρα από οποιαδήποτε τάξη