Εργασία από το σπίτι VS Εργασία σε γραφείο

Πριν λίγα χρόνια δεν θα υπήρχε αυτό το δίλημμα, αφού η εργασία από το σπίτι ήταν ένας σχεδόν άγνωστος όρος για τους περισσότερους. Η ιστορία έχει δείξει ότι ακόμα και όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, πάντα νέες ευκαιρίες θα εμφανίζονται στο προσκήνιο και αυτοί που τις εκμεταλλεύονται πρώτοι θα είναι και οι πιο κερδισμένοι.

Η εργασία από το σπίτι είναι μια από αυτές τις ευκαιρίες, καθώς άλλαξε το σκηνικό στον εργασιακό τομέα και ανέδειξε νέα επαγγέλματα που προβλέπεται να έχουν ένα φωτεινό μέλλον.

Αν ακόμα δεν έχεις αποφασίσει αν θέλεις να εργάζεσαι από το σπίτι ή από το γραφείο, παρακάτω θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι:

 ergasia apo to spiti vs ergasia apo to grafeio 2

 

Εργασία από το σπίτι

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εργασίας από το σπίτι είναι τα εξής:

Μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες εργασίας

Με τη remote εργασία είναι πιο εύκολο να διαμορφώσεις τις ώρες που θα εργάζεσαι, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της οικογένειας σου. Σαφώς αν έχεις δική σου επιχείρηση, έχεις μεγαλύτερη ελευθερία να ορίσεις το ωράριο που επιθυμείς αλλά ακόμα και αν θέλεις να εργάζεσαι ως υπάλληλος υπάρχουν πολλές εταιρείες που σου παρέχουν αυτή την ευελιξία.

Μεγαλύτερη οικονομία

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, η μείωση στα έξοδα είναι ορατή από τον πρώτο μήνα. Επειδή περιορίζεις τα έξοδα μετακίνησης (βενζίνες, εισιτήρια κ.α),τη φθορά στο αυτοκινητό σου, όπως και τον επιπλέον χρόνο που διαθέτεις για τα πήγαινε-έλα. Παράλληλα, έχεις εξοικονόμηση κόστους στα ρούχα και στα καλλύντικά, αφού πλέον θα είναι δική σου επιλογή το outfit που θα έχεις όσο θα δουλεύεις από το σπίτι.

Οικονομική ελευθερία 

Όταν έχεις τη δική σου επιχείρηση, οι οικονομικές απολαβές εξαρτώνται κυρίως από σένα. Πόσες ώρες είσαι διατεθειμένος να εργαστείς, πόσο θα κοστολογείς τις υπηρεσίες σου ή αν θα εφαρμόσεις στοχευμένες τεχνικές marketing. Μην ξεχνάς ότι το διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες να αποκτήσεις παθητικό εισόδημα παράλληλα με τη βασική σου εργασία. Από την άλλη πλευρά όμως, τα έξοδα επιβαρύνουν εξ' ολοκλήρου εσένα και γι' αυτό είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός στη διαχείριση του οικονομικού σου προϋπολογισμού.

Περισσότερες επιλογές επαγγέλματος

Η εργασία από το σπίτι, σου πάρεχει περισσότερες επιλογές επαγγέλματος χωρίς τα γεωγραφικά όρια να σε περιορίζουν. Αν είσαι νέα μητέρα, πιθανόν οι αυξημένες απαιτήσεις της οικογένειας να είναι απαγορευτικές στο να ξεκινήσεις να εργάζεσαι εκτός σπιτιού. Όταν όμως εργάζεσαι από το σπίτι, μπορείς να επιλέξεις το επάγγελμα που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, στα ταλέντα και στην προϋπηρεσία σου, να επιλέξεις αν θέλεις να εργάζεσαι λίγες ώρες και παράλληλα να είσαι δίπλα στην οικογένειά σου.

 

Εργασία στο γραφείο

Παρακάτω θα δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά της εργασίας από το γραφείο.

Μεγαλύτερη κοινωνικότητα

Όταν εργάζεσαι εκτός σπιτιού, η κοινωνικότητά σου αυξάνεται αφού συναναστρέφεσαι με συναδέλφους και γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους. Ένας καινούργιος κύκλος γνωριμιών ανοίγει, πλέον αποκτάς κοινωνική ζωή εκτός σπιτιού και πιθανόν νέους φίλους. Παράλληλα, μέσα από τις συζητήσεις με τους συναδέλφους, μαθαίνεις καινούργια πράγματα, ενώ μπορεί να προκύψουν νέες ευκαιρίες εξέλιξης.

Οικογενειακή και εργασιακή ισορροπία

Η εργασία εκτός σπιτιού θέτει ξεκάθαρα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και εργασιακή σου ζωή. Όταν δουλεύεις στο γραφείο μπορείς να εργάζεσαι απρόσκοπτα χώρις παρεμβολές από τρίτους, κάτι που δεν είναι εφικτό όταν δουλεύεις από το σπίτι, ιδιαίτερα τις ώρες που τα παιδιά είναι μαζί σου. Παράλληλα, οι ώρες που αφιερώνεις στο γραφείο είναι καθαρά εργασιακές, κάτι που δεν ισχύει όταν εργάζεσαι από το σπίτι, όπου μπορείς να διακόπτεις συχνά για να ολοκληρώσεις και κάποιες εργασίες του σπιτιού.

Λιγότερες ευθύνες

Όταν είσαι υπάλληλος σε μια εταιρεία δεν επωμίζεσαι το άγχος για την εξέλιξη της επιχείρησης. Είναι λογικό ότι ακόμα και σε μια εργασία γραφείου υπάρχουν στόχοι και ευθύνες και πιθανόν κάποιος ζόρικος προϊστάμενος, αλλά η ευθύνη της διαχείρισης των οικονομικών της επιχείρησης δεν βαραίνει εσένα. Όταν εργάζεσαι από το σπίτι και έχεις τη δική σου επιχείρηση, η διαχείριση οικονομικών, το marketing και η οργάνωση είναι αποκλειστικά δική σου ευθύνη και όλο αυτό είναι λογικό να σου δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος.

Περιορισμένες δυνατότητες

Όταν αποφασίσεις να εργαστείς σε μία εταιρεία, γνωρίζεις εξ΄αρχής, ότι οι χρηματικές απολαβές είναι συγκεκριμένες, όπως επίσης και η εξέλιξη που μπορεί να έχεις. Παράλληλα, αποδέχεσαι το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα μιας απόλυσης ή μιας δυσμενούς μετάθεσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή σου ισορροπία. Αν βέβαια επιλέξεις μία μεγάλη εταιρεία, εκεί υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης, ή και περισσότερες δυνατότητες για περαιτέρω εκπαίδευση.

 

Ένα νεό μόντελο εργασίας που εμφανίστηκε μετά τον Covid-19 ήταν και το υβριδικό μοντέλο εργασίας, που ουσιαστικά είναι συνδυασμός και των δύο. Εργάζεσαι κάποιες μέρες από το σπίτι και κάποιες μέρες από το γραφείο. Παρόλο που πρόκειται για μια εναλλακτική όπου μπορείς να συνδυάζεις τα πλεονεκτήματα και των δυο περιπτώσεων, το εν λόγω μοντέλο εργασίας αφορά κυρίως εξαρτημένη εργασία και δεν ισχύει για τα ελεύθερα επαγγέλματα.

 

Η επιλογή είναι δική σου

Όπως έχεις αντιληφθεί, δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτήν την επιλογή. Όλα εξαρτώνται από τις παρούσες συνθήκες της ζωής σου, από το μέλλον που θες να χτίσεις και από το πώς οραματιζεσαι την ιδανική σου ζωή. Και από εκεί είναι που θα πρέπει να ξεκινήσεις. Να επιλέξεις μια εργασία που θα αγαπάς να κάνεις και να χτίσεις μια καθημερινότητα, μέσα στην οποία θα είσαι ευτυχισμένος. Αξιοποιήσε τις δυνατότητες του διαδικτύου για να συλλέξεις όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια πιο τεκμηριωμένη άποψη για το ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή για σένα.

 

Αν αποφασίσεις να επιλέξεις να εργάζεσαι από το σπίτι, το πρόγραμμα "Γίνε επαγγελματίας VA και βρες τον πρώτο σου πελάτη" είναι ιδανικό για σένα! Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα!

 

Διάβασε επίσης:

Αλλάζεις την ζωή σου και νιώθεις σαν να κάνεις ελεύθερη πτώση;

Πώς θα πραγματοποιήσω τους στόχους μου;