Πώς να σταματήσεις να μιλάς για τους στόχους σου και να αρχίσεις να εργάζεσαι για αυτούς

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να κάνεις κάτι για τα όνειρα σου και μετά από δέκα λεπτά να το ξεχνάς;

Είχα την ιδέα να δημιουργήσω μία διαφημιστική εταιρεία και να έχω έδρα το σπίτι μου από το 2011 (από τότε που έγινα πρώτη φορά μανούλα)… και το αγνοούσα εντελώς για πολλά χρόνια! Η καρδιά μου έλεγε ότι το marketing ήταν η κλίση μου. Αλλά το κεφάλι μου φώναζε:

«Ποια νομίζεις ότι είσαι;»

«Υπάρχουν ήδη πολλοί άλλοι σπουδαίοι και έμπειροι marketers εκεί έξω. Γιατί να διαλέξουν εσένα;»

«Κι αν δεν σου βγει και καταλήξεις αποτυχημένη;»

Γιατί είναι πιο εύκολο να αγνοούμε τους στόχους μας παρά να δρούμε; Αν κάτι μας ενθουσιάζει, δεν θα έπρεπε το μυαλό μας να μας βοηθάει να βρίσκουμε τρόπους να τους πραγματοποιούμε;

pos na stamatiseis na milas gia tous stochous sou kai na archseis na ergazesai gia autous

Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο απομακρύνεσαι από τους στόχους σου και πώς να το σταματήσεις, ώστε να μπορέσεις επιτέλους να λάβεις δράση για να τους επιτύχεις, είναι:

Ο εγκέφαλος σου, αυτός λοιπόν λειτουργεί με τέτοιο τρόπο για να σε κρατάει ασφαλή. Από πάππου προς πάππου, αν έκανε κάποιος κάτι που δεν ενέκρινε η κοινότητά, θα τον έδιωχναν, θα το εξόριζαν ή θα τον σκότωναν.

Αυτό φυσικά είναι πολύ απίθανο να συμβεί στις ημέρες μας. Ωστόσο, όταν η οικογένειά σου αρχίζει να επισημαίνει οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά όταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι νέο ή αν σκεφτείς την κριτική που θα μπορούσε να σου γίνει, ο εγκέφαλος σου ενεργοποιεί αυτόν τον συναγερμό.

Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά είναι ασυνείδητα. Συμβαίνουν τόσο γρήγορα, που δεν συνειδητοποιείς καν ότι ο εγκέφαλος έχει συνδέσει τον μεγάλο σου στόχο με την απειλή της εξορίας! Το επόμενο πράγμα που κάνεις είναι να βρίσκεις κάθε είδους έγκυρους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κάνεις αυτό που θέλεις.

Πχ τέτοιοι λόγοι είναι:

 • Δεν είμαι αρκετά καλός/έξυπνος/όμορφος/ό,τι κι αν είναι για να το κάνω αυτό.
 • Δεν έχω αρκετά χρήματα ή πόρους ή στήριξη για αυτό.
 • Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσω κάτι νέο.

Στην ουσία, αυτοί οι λόγοι καταλήγουν ως εξής: «Δεν έχω ό,τι χρειάζεται για να φτάσω αυτόν τον στόχο, να βρω τα χρήματα ή τους πόρους για να είμαι επιτυχημένος σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες της ζωής μου».

Κάθε φορά που πιστεύεις σε αυτά τα ψέματα, η αυτοπεποίθησή σου πέφτει. Όσο πιο συχνά ενισχύεις αυτές τις σκέψεις, τόσο πιο πολύ γίνεται μια ανεκπλήρωτη προφητεία ο στόχος σου.

Κάθε φορά που έχεις μια νέα ιδέα, αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις εμφανίζονται ξανά, αποκλείοντας τον εαυτό σου να κάνει τη δουλειά που χρειάζεται για να πετύχεις αυτό που θέλεις. Ουσιαστικά, πιστεύεις πολύ στο ότι δεν θα τα καταφέρεις… και στο τέλος αποδεικνύεται ότι έχεις δίκιο.

ΑΛΛΑ…

Το μυαλό σου δεν είναι προφήτης. Ακριβώς επειδή φοβάται ότι θα σε επικρίνουν, θα σε εξορίσουν ή θα σε πληγώσουν, δεν σημαίνει ότι αυτό θα συμβεί.

Όταν αποκλείεις τον εαυτό σου από το να κάνει κάτι, δεν προστατεύεις τον εαυτό σου. Κλέβεις τη ζωή που θα μπορούσες να ζεις και επίσης στερείς και τα μοναδικά σου χαρίσματα από τους άλλους ανθρώπους.

Μπορεί να έχεις δίκιο ότι δεν είσαι αρκετά καλός, αλλά μπορεί από την άλλη να πετύχεις, και να έχεις πχ μια ακμάζουσα επιχείρηση και την οικονομική και χρονική ελευθερία που συνοδεύει την εργασία από το σπίτι. Ποιο θα διαλέξεις από τα δύο τελικά;

Θέλεις επιτέλους να πραγματοποιήσεις αυτόν τον μεγάλο στόχο; Ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σου τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

 

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑΝ ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΧΟ

Όσο πιο ασαφής είναι ο στόχος σου, τόσο περισσότερους «λόγους» μπορεί να βρει το μυαλό σου ότι αυτό που θέλεις δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

Ας υποθέσουμε ότι ονειρεύεσαι να γίνεις ένας Virtual Assistant ως ελεύθερος επαγγελματίας. Εάν δεν έχεις μια ξεκάθαρη στρατηγική για να το πραγματοποιήσεις και έναν τρόπο μέτρησης των αποτελεσμάτων, πώς θα ξέρεις πότε θα φτάσεις εκεί; Δεν το κάνεις, και έτσι ακόμα και όταν αρχίσουν να έρχονται τα χρήματα, θα νιώθεις πάντα ότι υπολείπεσαι και ότι δεν είσαι αρκετά καλός.

Αντίθετα, θέσε έναν ΕΞΥΠΝΟ στόχο. Οι στόχοι SMART είναι:

 • Συγκεκριμένοι: Τι ακριβώς θέλω να πετύχω; Να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος και λεπτομερείς.
 • Μετρήσιμοι: Πώς μπορείς να παρακολουθείς την πορεία σου; Πώς θα καταλάβεις όταν φτάσεις εκεί που θέλεις;
 • Εφικτοί: Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις με τους πόρους που έχεις στη διάθεσή σου και στο χρονικό πλαίσιο που διαθέτεις; Εάν όχι, ποιο μέρος αυτού του στόχου μπορείς να επιτύχεις τώρα;
 • Σχετικοί: Είναι αυτό κατάλληλο για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι τώρα; Συνδέεται με το όραμά σου και με το τι θέλεις να πετύχεις αυτή την εποχή στη ζωή σου;
 • Χρονοδιάγραμμα: Ποια είναι η προθεσμία για να πραγματοποιηθεί;

Όταν ξεκίνησα την επιχείρησή μου ως Virtual Assistant, ήξερα ότι ήθελα την οικονομική και χρονική μου ελευθερία, ήθελα να ασχοληθώ με το marketing που τόσο αγαπώ και τέλος ήθελα να επικεντρωθώ στους Επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας, μιας και μου άρεσε η αυτοβελτίωση και η προσωπική ανάπτυξη από πολύ μικρή, και όλα αυτά ήθελα να είναι από τις κύριες στρατηγικές marketing μου. Έτσι, έβαλα τον στόχο να "ξεκινήσω να εργάζομαι για 3 Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας εντός 90 ημερών". Είναι SMART στόχος γιατί:

 • Συγκεκριμένος: Ήξερα ακριβώς τι ήθελα να πετύχω.
 • Μετρήσιμος: Ήταν εύκολο να τον μετρήσω και να ξέρω αν τον έχω φτάσει.
 • Εφικτός: Ήξερα πώς να εφαρμόσω όλες τις δραστηριότητες marketing που ήθελα για να προσελκύσω τους ιδανικούς μου πελάτες και είχα όλα τα εργαλεία που χρειαζόμουν για να το κάνω.
 • Σχετικός: Είχα αρχικά το βασικό επίπεδο για να το κάνω αυτό και όλα συνδέονταν με το όραμά μου.
 • Χρονοδιάγραμμα: Είχα σαφή προθεσμία.

 

ΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ

Πάρε στυλό και χαρτί και απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Ποιο είναι το όραμά σου για την επιχείρησή/ζωή σου;
 • Ποιος είναι ο πρώτος στόχος που πρέπει να πετύχεις για να πραγματοποιήσεις αυτό το όραμα;
 • Μετάτρεψε αυτόν τον στόχο σε έναν ΕΞΥΠΝΟ στόχο και ανέλαβε καθημερινή δράση προς αυτόν.

 

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ

Οι αμφιβολίες σε επιβραδύνουν. Εάν αμφιβάλλεις ότι έχεις ό,τι χρειάζεται, εάν πιστεύεις ότι θα πρέπει να εργάζεσαι 24 ώρες το 24ωρο για να φτάσεις εκεί ή αν έχεις φόβους για την επίτευξη των στόχων σου…

Στη συνέχεια, θα συνεχίσεις να μαντεύεις τις αποφάσεις σου, θα χρονοτριβείς να λάβεις δράση και θα νιώθεις ότι δεν θα φτάσεις ποτέ εκεί που θέλεις, ότι θα χρειάζεσαι πολλά χρήματα, τις σωστές διασυνδέσεις και περισσότερο χρόνο – κάτι που φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί στο τέλος!

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες που θαυμάζεις αντιμετωπίζουν τις ίδιες αμφιβολίες και προκλήσεις με εσένα. Απλώς αυτά δεν τους αφήνουν να τους σταματήσουν. Ξέρουν ότι, αν έχουν μια επιθυμία, υπάρχει τρόπος να την πραγματοποιήσουν.

Εάν δεν έχουν τα χρήματα, αναρωτιούνται, «πώς μπορώ να βγάλω χρήματα για αυτό άμεσα;»

Αν δεν έχουν το χρόνο, αναρωτιούνται, «τι μπορώ να αναθέσω ή να σταματήσω, ώστε να βρω τον χρόνο;»

Αν τους λείπουν οι διασυνδέσεις, αναρωτιούνται, «ποιον ξέρω ή τι μπορώ να κάνω για να συνδεθώ με τους ανθρώπους που μπορούν να με βοηθήσουν;»

Εάν εργάζονται πολύ σκληρά χωρίς να βλέπουν αποτελέσματα, αναρωτιούνται, «πώς μπορώ να το κάνω αυτό πιο διασκεδαστικό και πιο εύκολο;»

Η επιτυχία ξεκινά με μια νοοτροπία πιθανοτήτων. Όταν έχεις μια νοοτροπία πιθανοτήτων, αρχίζεις να βλέπεις ευκαιρίες όπου οι άλλοι βλέπουν μόνο εμπόδια.

Στην αρχή-αρχή όταν σκεφτόμουν τον δικό μου στόχο, δεν είχα ιδέα πώς να τον πραγματοποιήσω. Δεν ήξερα ακριβώς ποια βήματα απαιτούνταν.

Αλλά ήξερα ότι μπορούσα να μάθω. Και το έκανα. Εγγράφηκα σε μία εκπαίδευση mentoring του εξωτερικού (καθώς στα ελληνικά δεν έβρισκα τίποτα). Έμαθα τα απαραίτητα πρώτα βήματα και μετά βγήκα εκεί έξω και διέδωσα αυτό που κάνω έτσι όπως είχα μάθει.

Δεν τα ήξερα όλα από την αρχή. Τα κατάλαβα όμως όλα στην πορεία.

 

ΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ

Σκέψου τον στόχο SMART που έθεσες στο προηγούμενο βήμα.

 • Τι χρειάζεσαι (σκέψου τα χρήματα, τους πόρους, τις διασυνδέσεις, τον χρόνο κ.λπ.) για να το πραγματοποιήσεις;
 • Κάνε μια λίστα με όλους τους πιθανούς τρόπους για να αποκτήσεις αυτό που χρειάζεσαι. Μην λογοκρίνεις τον εαυτό σου. Σε αυτό το στάδιο, θέλεις απλώς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να αναζητά λύσεις, όχι περιορισμούς.
 • Διάλεξε μία ή δύο λύσεις που μπορείς να εφαρμόσεις τώρα και απλά κάντες!

 

3. ΓΙΝΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ

Μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου – πιο γρήγορα από ό,τι νόμιζες ποτέ ότι είναι δυνατό και δουλεύοντας λιγότερο από όσο νόμιζες ότι θα έπρεπε. Θα έχεις το πώς αφού φτιάξεις τη λίστα με τα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις για να αποκτήσεις ή τα χρήματα ή τους πόρους ή/και τον χρόνο που χρειάζεσαι για να πετύχεις τον στόχο σου.

Και, αν είσαι όπως το 99% των ανθρώπων, ο εγκέφαλός σου απλώς θα σου απαγορεύσει να κάνεις τα περισσότερα από αυτά! Τα περισσότερα από τα πράγματα σε αυτή τη λίστα – τα πράγματα που θα σε φέρουν πιο γρήγορα αποτελέσματα (όπως πχ να δημιουργήσεις το δικό σου ψηφιακό δαχτυλικό αποτύπωμα στο διαδίκτυο) είναι πολύ άβολα.

Οι στρατηγικές από μόνες τους δεν θα σε πάνε μακριά. Για να λειτουργήσουν οι στρατηγικές, πρέπει επίσης να γίνεις το άτομο που μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις στρατηγικές.

Ποιος πρέπει να είσαι για να εφαρμόσεις αυτή τη στρατηγική; Χρειάζεται να είσαι θαρραλέος για να βγάλεις τον εαυτό σου εκεί έξω; Χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος μέχρι να ολοκληρώσεις την εργασία σου;

Το θάρρος, η ευαλωτότητα, η εστίαση και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά είναι δεξιότητες. Όσο περισσότερο λυγίζεις αυτόν τον μυ, τόσο πιο γρήγορα θα γίνεις το άτομο που μπορεί να πετύχει τον στόχο του – και τόσο πιο εύκολο θα είναι το ταξίδι.

Η εκπαίδευση που παρακολούθησα για το πώς να γίνω μία επιτυχημένη Virtual Assistant μου έδωσε τη στρατηγική. Αλλά η εφαρμογή της στην πράξη ήταν άβολη. Έπρεπε να αναπτύξω το θάρρος να προσελκύσω τους ανθρώπους που ήθελα και να τους “πείσω” ότι είμαι το κατάλληλο άτομο που θα τους υποστηρίξει με το marketing τους.

Στην πορεία, έγινα η γεμάτη αυτοπεποίθηση Virtual Assistant Mentor που εμπνέει πλέον χιλιάδες άτομα να αναλάβουν δράση για την επίτευξη των στόχων τους.

 

ΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ

Τώρα έχεις τον στόχο σου και τη στρατηγική για να φτάσεις εκεί. Απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις:

 • Ποιος πρέπει να είσαι για να εφαρμόσεις αυτή τη στρατηγική;
 • Τι μπορείς να κάνεις για να ενσαρκώσεις αυτό το άτομο τώρα;

 

4. ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

Γνωρίζεις ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχεις τους στόχους σου εάν το πεις στους άλλους; Αλλά, υπάρχει κάτι σημαντικό σε αυτό: πρέπει να το πεις σε ανθρώπους που είναι υποστηρικτικοί και δεν θα καταστρέψουν τα όνειρά σου σε χιλιάδες μικρά κομματάκια όπως κάνει ο εσωτερικός σου επικριτικός άνθρωπος.

Ο λόγος είναι απλός: η επίτευξη του επόμενου στόχου σου απαιτεί να κάνεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να γίνεις το άτομο που μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω την επιχείρηση μου, είχα μία μέντορα που με κρατούσε σε καλό δρόμο. Θα μπορούσα να το κάνω χωρίς αυτήν; Πιθανώς. Αλλά θα μου έπαιρνε πολύ περισσότερο. Στην πραγματικότητα, μου πήρε 6 μήνες για να πετύχω ακριβώς όλα όσα είχα στοχεύσει. Ενώ τόσα χρόνια το είχα στο μυαλό μου (από το 2011 πέτυχα τον στόχο μου το 2019)!

Αλλά κάθε φορά που σκεφτόμουν να αναλάβω δράση γι' αυτό, όλοι οι φόβοι μου εμφανίζονταν.

Και όλοι οι φόβοι μου ξαναζωντάνεψαν όταν άρχισα να έχω πολλούς πελάτες. Αλλά η μέντορας μου δεν με άφησε να με πείσουν οι φόβοι μου. Με βοήθησε να ξεπεράσω αυτούς τους φόβους και να δρω για τους στόχους μου κάθε μέρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω δημιουργήσει το δικό μου 3μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα mentoring το «Γίνε επαγγελματίας VA και βρες τον πρώτο σου πελάτη» στα ελληνικά, ώστε όλοι όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα να έχουν ένα άτομο δίπλα τους να τους καθοδηγεί και να υποστηρίζει.

 

ΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ

Τώρα έχεις τον στόχο σου, ξέρεις ποια στρατηγική θα εφαρμόσεις και ποιος πρέπει να γίνεις για να φτάσεις εκεί, αναρωτήσου αυτά:

 • Σε ποιον θα λογοδοτείς;
 • Πώς αυτό το άτομο θα με θεωρήσει υπεύθυνο;
 • Επικοινώνησε μαζί του και πες του το αίτημά σου.

 

Συνοψίζοντας αγαπημένε μου αναγνώστη, η αποστασιοποίηση από αρνητικούς ανθρώπους και η εστίαση στον εαυτό σου και τους στόχους σου είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική σου ευημερία. Ώρα να αφήσεις πίσω σου τις αρνητικές επιρροές και προχώρα με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα προς ένα μέλλον γεμάτο χαρά και επιτυχίες. Σήκωσε μανίκια και ξεκίνα να εργάζεσαι για τα όνειρα σου και ζήσε τη ζωή σου όπως της αξίζει. Ξεκίνα από σήμερα το ταξίδι προς την καλύτερή εκδοχή του εαυτού σου και άφησε πίσω το παρελθόν. Η ζωή είναι όμορφη και γεμάτη ευκαιρίες, αξιοποίησε την πλήρως!