Το παρασκήνιο μιας νέας Virtual Assistant [Συνέντευξη με Στέλλα Ντομάζη]

Μπορείς να μάθεις πολλά από τους ανθρώπους που κάνουν αυτό που θέλουν. Γι 'αυτό δημιούργησα τη σειρά “Το παρασκήνιο μιας νέας Virtual Assistant”. Ελπίζω αυτές οι συνεντεύξεις να σε εμπνεύσουν να δημιουργήσεις τη δική σου επιτυχημένη καριέρα ως VA!

Εδώ συνομιλώ με την αγαπητή Στέλλα Ντομάζη, μαθήτριά μου.

to paraskinio mias virtual assistant stella ntomazi

Ε: Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις ως Virtual Assistant;

Κάτσε αναπαυτικά, βάλε ακόμα και καφέ, γιατί θα σου πω μια ιστορία :

Η αλήθεια είναι, πως όλα ξεκίνησαν από το ότι γενικότερα είμαι περίεργη ως προς την κάθε νέα γνώση ή δεξιότητα.

Θυμάμαι, ήταν κατά την περίοδο της 1ης καραντίνας, τον Απρίλιο του 2019, που πρωτοάκουσα την λέξη "Virtual Assistant".
Και εφόσον, όπως ανέφερα, ήταν περίοδος καραντίνας, που σημαίνει ατέλειωτες ώρες στο σπίτι χωρίς εξωτερικές δραστηριότητες αλλά και υποχρεώσεις, ήταν μια από τις χρυσές ευκαιρίες για εμένα, να εκμεταλλευτώ τον απεριόριστο, πλέον, χρόνο που είχα στα χέρια μου, για να επενδύσω στις γνώσεις και τις δεξιότητές μου.

Έκανα και έμαθα όντως πολλά πράγματα εκείνη την περίοδο, χρησιμοποιώντας κυρίως το internet. Αλλά, για την ασχολία ως VA, δεν μπορούσα να βρω σχεδόν τίποτα που να αφορά την ελληνική αγορά.

Ομολογώ, πως μέχρι που έληξε η τότε καραντίνα, στα μέσα Μαΐου, το είχα σχεδόν ξεχάσει το όλο θέμα, καθώς δεν έβρισκα εύκολα ερεθίσματα και αναφορές.

Όοοοχι όμως, το σύμπαν δεν είχε πάρει την απόφαση να με αφήσει να προσπεράσω αυτήν την νέα πρόκληση και έτσι στον πρώτο καφέ που είχα με μια φίλη, πάνω στην κουβέντα του πως περάσαμε 3 μήνες σχεδόν κλεισμένες, εκείνη μέσα σε άλλα, μου ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει να παρακολουθεί ένα σεμινάριο για VA και ήταν σύντομα έτοιμη να ξεκινήσει μια νέα καριέρα.

Ο ενθουσιασμός ήταν διπλος! Και γιατί έβλεπα την λάμψη στα μάτια της φίλης μου -ξέρεις εκείνη την λάμψη που έχεις την στιγμή που βρίσκεις αυτό που πραγματικά θέλεις, αλλά δεν ήξερες καν πως είναι ή πως μοιάζει και που να το ψάξεις - αλλά και γιατί επιτέλους θα μάθαναι και εγώ τι είναι μια/ένας VA και πως μπορεί αυτό να ταιριάξει και να χαρτογραφηθεί στα ελληνικά δεδομένα.

Α! Δεν σου ανέφερα ότι ,εκείνη την περίοδο ήμουν σε εντατική αναζήτηση για εργασία αλλά, ταυτόχρονα και σε επαναλαμβανόμενη απόρριψη εργοδοτών.

Ναι, ναι, καλά διάβασες. Είχα το θράσος αλλά και το θάρρος να απορρίπτω εργοδότες και θέσεις εργασίας γιατί πάντα ένιωθα πως δεν ταιριάζω στα "καλούπια" που μου προσφέρονταν. Το ότι είχα περάσει τα τελευταία 4 χρόνια. κάνοντας ακριβώς αυτό το πράγμα, να "πετσεκόβω" δηλαδή την δημιουργικότητα και τις δεξιότητές μου στα μέτρα μια εργασιακής θέσης, έκαναν τα "ΟΧΙ' μου ακόμα πιο βαριά και αδιαπραγμάτευτα.
Έπρεπε όμως να δουλέψω. Και ήθελα πολύ να δουλέψω! Ήξερα το τι μπορώ να κάνω και ήξερα πως έχω την ικανότητα να το κάνω σωστά. Αλλά που;

Πώς; Ποια θα ήταν τα δεδομένα για να συμβεί αυτό;

Στο διάστημα του καλοκαιριού λοιπόν, άρχισα να παρακολουθώ την Άννα στο fb. Διάβαζα τις αναρτήσεις της, επισκέφτηκα την σελίδα της και αρχές Σεπτέμβρη έκανα την 1η επικοινωνία. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και μετά το 1ο τηλεφώνημα, κατάλαβα ότι η εργασία ως VA είναι κάτι που μπορεί να μου ταιριάξει και μάλιστα γάντι! Αφού εγώ θα ήμουν αυτή που θα καθόριζε το όλο πλαίσιο και επιτέλους ένιωθα πως θα έκανα κάτι που θα είχε άμεσο αντίκτυπο, σε εμένα αλλά και στους συνεργάτες/συναδέλφους μου.

Και έτσι, ξεκίνησαν όλα..

 

Ε: Τι έκανες πριν γίνεις Virtual Assistant;

Δεν εργαζόμουν κάπου συγκεκριμένα για περισσότερο από ένα χρόνο. Είχα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστμα με εργσία χωρίς ωράρια, χωρίς Σαββατοκύριακα και αργίες. Αυτό με έκανε να νιώθω πως έχω μείνει αρκετά πίσω ως άνθρωπος, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξή μου. Έτσι, ενώ έψαχνα εντατικά για νέα εργασία, ακόμα πιο εντατικά και συνειδητοποιημένα επιμορφωνόμουν, ταξίδευα και δοκίμαζα νέες εμπειρίες.

 

Ε: Μίλησε μου για την εξειδικευμένη θέση σου (niche). Ποια είναι η ειδίκευση σου;

Είμαι ακόμα εκκολαπτόμενη σε αυτόν τον τομέα, και θα ήταν τολμηρό να μιλήσω για εξειδίκευση στο οτιδήποτε ως VA.

Αλλά, έχω δεξιότητες στην συγγραφή και την επιμέλεια κειμένων όπως και στην εικονογράφηση. Αυτό, πέρα από τα προφανή, με εξυπηρετεί επιπλέον, στο να μπορώ να δημιουργώ και να διαχειρίζομαι επαγγελματικές σελίδες και τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,αλλά και την δημιουργία περιεχομένου παρουσιάσεων για εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς. Επιπλέον, απολαμβάνω την επικοινωνία με τους ανθρώπους, κάτι που μου δίνει ευχέρεια στην εξυπηρέτηση πελατών, ενώ η οργανωτικότητα και η μεθοδικότητα είναι ένα από τα βοηθητικά εργαλεία μου στο να γίνονται όλα σωστά και στην ώρα τους.

 

Ε: Πώς ξεκίνησες να εργάζεσαι ως VA; Παρακολούθησες μαθήματα, διάβασες βιβλία, χρησιμοποίησες γνώσεις/δεξιότητες σου από κάποια άλλη εργασία κ.λπ.

Στην ουσία η Άννα και το σεμινάριο της, ήταν η "πόρτα" μου σε αυτόν τον νέο χώρο.
Φυσικά, είχα τις δικές μου αποσκευές από την πρότερη εργασιακή μου εμπειρία και εκπαίδευση που με βοηθάνε να υπάρχω και να κινούμε μέσα σε αυτόν, ενώ, παράλληλα δεν σταματώ ποτέ να επιμορφώνομαι και να πληροφορούμαι για τις νέες τάσεις και ό,τι συμβαίνει εκεί έξω, σχετικά με τον κλάδο και όχι μόνο. Κάτι για το οποίο, σταθερά, παροτρύνει και η ίδια η Άννα.

 

Ε: Από την εμπειρία σου, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρίσκεις πελάτες; (περιληπτικά) Πως βρήκες το πρώτο σου πελάτη και πόσος χρόνος χρειάστηκε;

Τον πρώτο μου πελάτη τον βρήκα μέσα από σύσταση της Άννας. Ήμουν ακόμα στα μισά του σεμιναρίου ακόμα και στην ουσία δεν προτάθηκα για την θέση αλλά, ρώτησα αν θα μπορούσα να το κάνω. Η Άννα με εμπιστεύτηκε και νιώθω πολύ τυχερή γιατί βρήκα σχεδόν ακριβώς αυτό που θα περιέγραφα ως ιδανικό πελάτη. Έναν άνθρωπο που απασχολείται στην εκπαίδευση και ψάχνει λύσεις ώστε με τα νέα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης να προσφέρει εξίσου ποιοτικά, ή μάλλον ακόμα καλύτερα και πιο αναβαθμισμένα θα έλεγα αποτελέσματα, για τους μαθητές. Αυτό εγώ το θαύμασα και δουλεύω για αυτήν την συνεργασία με περισση χαρά και ικανοποίηση. Και είμαι ικανοποιημένη όχι μόνο από το θέμα της ενασχόλησης αλλά και από το θέμα της συνεργασίας με έναν τέτοιον άνθρωπο.

Βέβαια, αν και στάθηκα πολύ τυχερή με την πρώτη έμμεση εύρεση πελάτη, οφείλω να ομολογήσω πως ο καλύτερος τρόπος εύρεσης πελατών είναι η παρουσία σου εκεί έξω. Να μπορείς να δείξεις ποια είσαι, ποιές είναι οι αρχές και το όραμα σου, έτσι ώστε ο κόσμος που συμπλέει μαζί σου να σε προσεγγίσουν για συνεργασία. Και πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος, εξασφαλίζει, επί το πλείστον, ευτυχείς και δημιουργικές συνεργασίες.

 

Ε: Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι της ημέρας ως Virtual Assistant;

Έχω 2! Το ένα είναι όταν παραδίδω ένα αποτέλεσμα η κομμάτια αποτελέσματος στους ανθρώπους με τους οποίο συνεργάζομαι και το δεύτερο όταν μου επιβεβαιώνουν την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή τους για αυτό.

Είναι αυτό το αίσθημα που δουλεύεις και προσπαθείς για κάτι και όταν τελικά το καταφέρεις όπως το είχες σχεδιάσει ή και ακόμα καλύτερο, νομίζεις πως η ικανοποίηση αυτής της ολοκλήρωσης είναι το μέγιστο που μπορείς να εισπράξεις. Και όμως δεν είναι! Γιατί κάθε φορά, έρχεται μια ακόμα μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση, όταν το αποτέλεσμα εξυπηρετεί στον ίδιο βαθμό και τον πελάτη σου και εκείνος σου το δείχνει.

 

Ε: Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι όταν δεν εργάζεσαι;

Ζωγραφίζω πάρα πολύ και φτιάχνω κατασκευές!

Αυτό συντηρεί την φαντασία μου ζωντανή και με βοηθά ώστε το μυαλό μου να είναι πάντα γεμάτο με όμορφες εικόνες και χρώματα, που αργότερα αποτυπώνονται και στην δουλειά μου...

Επίσης μαγειρεύω αρκετά και δοκιμάζω συνεχώς νέες συνταγές και πρακτικες, πράγμα που με κάνει τολμηρή στο να να δοκιμάζω νέα πράγματα και εφαρμογές για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων μου.

 

Ε: Ποιος είναι ο αγώνας σου ως Virtual Assistant;

Δεν έχω μπει ακόμα στον αγώνα αλλά σίγουρα παλεύω για την ασταμάτητη ροή της ενημέρωσης και για να μπορούν οι δεξιότητες του κάθε ανθρώπου να συμπράττουν με την εκπλήρωση αναγκών κάποιων άλλων.

 

Ε: Τι θα ήθελες να γνώριζες ή να έκανες από την αρχή;

Νομίζω ότι ήρθε πολύ ομαλά στην ζωή μου, αν και υπάρχουν στιγμες που σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να το είχα ξεκινήσει όλο αυτό πριν "φάω τα μούτρα μου" αλλού, γλιτώνοντας από πολύ χρόνο,κόπο και απογοητεύσεις.
Παρόλα αυτά, αναγνωρίζω ότι, η μέχρι τώρα διαδρομή μου είναι αυτή που μου δίνει τη δύναμη της συνειδητότητας για το νέο αυτό "ταξίδι".
Οπότε θα πω, πως όλα καλά έγιναν και την σωστή στιγμή!

 

Ε: Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποια που θέλει να γίνει Virtual Assistant;

Να εμπιστευτεί τον εαυτό και τις ικανότητές της. Να επενδύσει στην ίδια και σε αυτά που μπορεί και κυρίως θέλει να προσφέρει εκεί έξω.

 

Ε: Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον ιδιοκτήτη επιχείρησης που θέλει να προσλάβει μία Virtual Assistant;

Να μην διστάσει να το κάνει!
Με μια καλή αρχική έρευνα μπορεί να βρει αυτό που πραγματικά του ταιριάζει και μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα σε αυτό που κάνει.

 

Ε: Πού μπορούμε να σε βρούμε;

Προς το παρόν στο προσωπικό μου προφίλ στο fb (stella ntomazi).

Στο instagram στους 2 "εικαστικούς" λογαριασμούς μου littledrop_art & littledrop_craft.
Αλλά, σύντομα θα δημιουργηθεί και η προσωπική μου σελίδα ως VA !


Σε ευχαριστώ πολύ Στέλλα μου και σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλα όσα κάνεις!!