Πώς να ξεκινήσεις μία επιχείρηση σαπουνιών – Για αρχάριους

Το να φτιάχνεις σαπούνια είναι ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό χόμπι.

Μπορείς να προσαρμόσεις τα σαπούνια με τα συστατικά που σου αρέσουν, να τα μοιραστείς με την οικογένεια και τους φίλους σου και ως μπόνους, το σπίτι σου να μυρίζει υπέροχα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής σαπουνιού.

pos na ksekiniseis mia epixeirisi sapounion

Το να είσαι μία τεχνίτης σαπουνιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνεις κάτι που αγαπάς και να κερδίζεις χρήματα.

Πολλοί άνθρωποι δεν αγοράζουν τα σαπούνια του εμπορίου που περιέχουν χημικές ουσίες και είναι υπέρ των χειροποίητων σαπουνιών που παρασκευάζονται με φυσικά έλαια και ενυδατικά.

Όπως και με οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα, μπορείς να διδαχτείς την σαπωνοποιία και με επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα μπορείς να κάνεις όμορφα, φυσικά και πολυτελή σαπούνια που θα αρέσουν στους πελάτες σου.

Το σαπούνι είναι ένα προϊόν που εξαντλείται γρήγορα, επομένως θα έχεις επαναληπτικούς πελάτες που επιθυμούν να αναπληρώσουν το σαπούνι με τα αγαπημένα μίγματα, αρώματα κλπ. Επίσης, τα χειροποίητα σαπούνια μπορούν επίσης να προσαρμοστούν στις ανάγκες των πελατών που αγοράζουν τακτικά από εσένα.

 

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Μαθαίνοντας να φτιάχνεις σαπούνια

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να ξέρεις πώς να φτιάχνεις σαπούνια.

Αν δεν έχεις κάνει ποτέ ένα σαπούνι στη ζωή σου, μπορείς να αρχίσεις να μαθαίνεις από σήμερα!

Έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις διάφορα εργαστήρια στην περιοχή σου ή μπορείς μάθεις μόνη σου διαβάζοντας βιβλία και παρακολουθώντας σεμινάρια στο διαδίκτυο. Επίσης, υπάρχουν πολλοί πόροι στο διαδίκτυο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μάθεις δωρεάν.

Ορισμένες από τις συσκευές που θα χρειαστείς για να φτιάξεις την πρώτη παρτίδα σαπουνιού μπορεί να τις έχεις ήδη στην κουζίνα σου.

Αφού μάθεις τα βασικά της σαπωνοποιίας, δώσε χρόνο για την τελειοποίηση του προϊόντος σου.

Δοκίμασε διαφορετικές συνταγές, παρουσιάσεις, αρώματα, πρόσθετα κ.λπ. για να έχεις τον τέλειο συνδυασμό και σωστή ισορροπία αφρού, ενυδάτωσης, σκληρότητας, καθαρισμού και αρώματος.

Μάθε τις ιδιότητες των διαφόρων ελαίων που χρησιμοποιούνται για το σαπούνι. Διάβασε για τα αρώματα και τα αιθέρια έλαια και πώς επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής. Για παράδειγμα, ορισμένα αρώματα, όπως η βανίλια, τείνουν να επηρεάζουν τα ίχνη του σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο και αυτά να επηρεάσουν την ικανότητα επεξεργασίας και σχεδιασμού.

Το σαπούνι ψυχρής επεξεργασίας, ειδικότερα, θα χρειαστεί λίγο χρόνο για την ωρίμανση του (4 έως 6 εβδομάδες) προτού μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις για να δοκιμάσεις την ποιότητα του σαπουνιού. Μπορείς να ξεκινήσεις να φτιάχνεις παρτίδες διαφορετικών συνταγών, κρατώντας λεπτομερή αρχεία των ημερομηνιών και των συστατικών που χρησιμοποιείς για να καθορίσεις ποιες λειτουργούν για τους στόχους του προϊόντος σου. Στη συνέχεια, όταν το σαπούνι είναι έτοιμο, δοκίμασε τις διάφορες ποιότητες και σημείωνε τις παρατηρήσεις σου.

Μοίρασε δωρεάν δείγματα στην οικογένεια και τους φίλους σου για να σου πουν τις απόψεις τους.

Τι είδους σαπούνι να φτιάξεις;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάχνεις σαπούνια.

 • Cold Process (Ψυχρή μέθοδος)
 • Hot Process (Θερμή μέθοδος)
 • Melt and Pour

Μπορείς να αποφασίσεις ποια από αυτές θέλεις να χρησιμοποιήσεις στην επιχείρηση σου ή μπορεί να θέλεις να φτιάχνεις όλες τις μεθόδους για τη δημιουργία των προϊόντων σου. Η κάθε διαδικασία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Δημιουργία σαπουνιού στο σπίτι

Προσδιόρισε πού θα ετοιμάζεις τις συνταγές σου, πού θα αποθηκεύεις τα σαπούνια ενώ θα ωριμάζουν και πού θα είναι ο χώρος του γραφείου σου.

Σημείωσε ότι το γραφείο σου μπορεί απλά να είναι γραφείο ή το τραπέζι της τραπεζαρίας εάν έχεις περιορισμένο χώρο. Θα είναι απλώς ένας χώρος που θα μπορείς να κάνεις το διοικητικό μέρος της δουλειάς σου.

Η παραγωγή σαπουνιού μπορεί να γίνει στην κουζίνα σου με μερικά βασικά εργαλεία για να ξεκινήσεις.

Θα χρειαστείς επαρκή ράφια για τα σαπούνια σου που θα επιτρέπουν τη σωστή ροή αέρα γύρω από αυτά ώστε να μπορούν να ωριμάσουν και να στεγνώσουν σωστά.

Αποθήκευση αποθέματος

Θα χρειαστείς επίσης έναν χώρο για να αποθηκεύεις τα υλικά σου μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα.

Αποφάσισε για το κοινό που θα απευθύνεσαι

Θα ειδικευτείς σε ένα συγκεκριμένο είδος σαπουνιού; Ποια είναι η αγορά-στόχος σου; Θα πουλάς χονδρική, λιανική ή και τα δύο; Θα παρέχεις σαπούνια για ξενοδοχεία, ξενώνες ή θέρετρα στον κλάδο της φιλοξενίας; Έχεις κάποιο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο;

Ποια είναι η προτεινόμενη θέση σου;

Για παράδειγμα, μπορείς να προωθείς vegan σαπούνια που θα παράγεις αποκλειστικά με φυτικά έλαια χωρίς ζωικά λίπη, όπως το ghee, το λαρδί και το λίπος.

Μπορείς να έχεις ένα θέμα, όπως τροπικά ή Καραϊβικά σαπούνια που χρησιμοποιούν φυτά και πρόσθετα που προέρχονται από τροπικά μέρη.

Να έχεις φαντασία, να σκέφτεσαι πώς να διαφέρεις και να διασκεδάζεις με τις ιδέες σου.

Παρακάτω σου αναφέρω μερικά ακόμα σαπούνια τύπου εξειδικευμένων θέσεων που μπορούν να αποτελέσουν μέρος της επιχείρησης σου:

 • Από γάλα κατσίκας
 • Από γάλα καρύδας
 • Βασισμένο στην αλόη βέρα
 • Μόνο αιθέρια έλαια
 • Σαπούνια ελαιολάδου
 • Σαπούνια που χρησιμοποιούν βότανα που καλλιεργούνται στον κήπο σου
 • Βιολογικά συστατικά
 • Βρεφικά σαπούνια
 • Cupcakes και σαπούνια που μοιάζουν με επιδόρπια
 • Σαπούνια κατοικίδιων ζώων
 • Σαπούνι ξυρίσματος για άντρες
 • Γάμοι και baby shower
 • Μυστηριώδη και μαγικά (νεράιδες, γοργόνες, μονόκεροι κλπ.)

Καθώς μεγαλώνει η επιχείρησή σού, θα είσαι σε θέση να προσδιορίσεις τα αγαπημένα των πελατών σου και να εξειδικεύεσαι ή να τροποποιείς τα προϊόντα σου για να ικανοποιείς την αγορά σου.

Προμηθευτές και προμήθειες

Ορισμένες από τις συσκευές που θα αγοράσεις ενδέχεται να μην είναι επαναλαμβανόμενες αγορές, τουλάχιστον για λίγο. Τα μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι, οι πλαστικές κανάτες και τα καλούπια σιλικόνης μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε κάθε νέα παρτίδα σαπουνιού. Ωστόσο, τα έλαια, τα αρώματα, το λικέρ, η βάση γλυκερίνης, τα βούτυρα, τα οξείδια κ.λπ. θα χρειάζεται να τα προμηθεύεσαι.

Αρχικά, ενώ θα δοκιμάζεις συνταγές για να προσδιορίσεις ποιες από αυτές δίνουν ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, ίσως θελήσεις να αγοράσεις μικρότερες ποσότητες. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν σου αρέσει το φοινικέλαιο, για παράδειγμα, στα σαπούνια σου και δεν θα θέλεις να έχεις μία ποσότητα που δεν θα ξανά χρησιμοποιήσεις.

Όταν καταλήξεις στις συνταγές που θα φτιάχνεις, βρες προμηθευτές που πωλούν χύμα για να αγοράζεις τα συστατικά σε τιμές χονδρικής ή με έκπτωση.

Υλικά συσκευασίας

Μπορείς να φανείς πολύ δημιουργική με τις συσκευασίες σου. Από το να τα πουλάς γυμνά, μπορείς να τα τυλίγεις σε καφέ χαρτί και να τα συνδέεις με σπάγκο, σακουλάκια οργάντζας, ύφασμα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να παρουσιάσεις τα σαπούνια σου.

Υπάρχουν επίσης βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

Οι περισσότεροι προμηθευτές σαπουνιού έχουν επίσης και υλικά συσκευασίας.

Θα χρειαστείς υποστήριξη;

Θα χρειαστείς έναν λογιστή ή έναν βοηθό στο marketing; Αποφάσισε εάν θα χρειαστείς βοήθεια και σε ποιους τομείς. Εάν νομίζεις ότι θα χρειαστείς βοήθεια σχετικά με την επιχειρηματική πτυχή, βρες έναν σύμβουλο για να σε καθοδηγήσει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανήσεις χρήματα απαραίτητα. Ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη των υπηρεσιών ανταλλαγής και αλληλοϋποστήριξης.

Στρατηγικές προώθησης

Η διανομή φυλλαδίων και επαγγελματικών καρτών δεν είναι μια ξεπερασμένη μέθοδος προώθησης .

Επίσης, μπορείς να προσφέρεις δείγματα σαπουνιών σε πιθανούς πελάτες και είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποκτήσεις πελάτες από στόμα σε στόμα.

Η προώθηση μπορεί να γίνει και στο διαδίκτυο είτε έχεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είτε έναν ιστότοπο ή όχι. Χρησιμοποίησε τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Pinterest, Facebook και Instagram για να παρουσιάσεις τα προϊόντα σου και να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους.
Το Pinterest είναι μια μεγάλη πηγή για να παρουσιάσεις τα προϊόντα σου επίσης.

Ηλεκτρονικό εμπόριο και πώληση από το σπίτι

Μπορείς να αποφασίσεις εάν θέλεις να πουλάς τα προϊόντα σου μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων όπως το Shopify ή καταστήματα τρίτων όπως το Amazon και το Etsy .

Υπάρχουν οι επιλογές πώλησης σε εμπορικές και βιοτεχνικές εκθέσεις, αγορές αγροτών, εμπορικές εκθέσεις δρόμων ή απλά πωλήσεις από το σπίτι σου, στέλνοντας παραγγελίες στους πελάτες σου.

Επίλεξε το όνομα της επιχείρησής σου

Αποφάσισε ένα όνομα για την επιχείρησή σου που θα αντικατοπτρίζει την επωνυμία σου. Λάβε υπόψη σου τυχόν επέκταση στη γραμμή προϊόντων που ενδεχομένως θέλεις να κάνεις στο μέλλον.

Μπορεί να θέλεις να φτιάχνεις αρωματικά κεριά, βόμβες μπάνιου, χειροποίητες λοσιόν και κρέμες, βάλσαμα για τα χείλη κλπ.

Όταν επιλέξεις ένα όνομα, ίσως θελήσεις να ελέγξεις online σχετικά με τη διαθεσιμότητα του ονόματος στο Google αλλά και τη διαθεσιμότητα ονόματος σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που μπορεί να θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Θα πρέπει να έχεις εναλλακτικά ονόματα σε αναμονή σε περίπτωση που δεν θα είναι διαθέσιμη η πρώτη σου επιλογή.

Φτιάξε ένα λογότυπο

Εάν δεν διαθέτεις δεξιότητες σχεδίασης, ένα λογότυπο μπορεί να γίνει χωρίς κόστος με κάποιες εφαρμογές ελεύθερης σχεδίασης.

Δημιούργησε ένα επιχειρηματικό σχέδιο

Με βάση το brainstorming και τον προγραμματισμό σου, δημιούργησε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την επιχείρηση σαπωνοποίησης. Δεν χρειάζεται να είναι μακρύ και περίτεχνο (αν δεν θέλεις, φυσικά). Ένα απλό είναι αρκετό για να ξεκινήσεις τον επιχειρηματικό προγραμματισμό σου.

Σχεδίασε τα οικονομικά σου

Θα υπάρξουν κάποιες πρώτες δαπάνες που σχετίζονται με την παραγωγή των σαπουνιών σου, πρώτες ύλες και εξοπλισμός. Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβεις άλλες δαπάνες όπως το διαδίκτυο, τον ηλεκτρισμό και το κόστος εργασίας σου στο συνολικό κόστος ανά προϊόν πριν να μπορέσεις να υπολογίσεις το περιθώριο κέρδους και την τιμή πώλησης των σαπουνιών σου.

 

ΞΕΚΙΝΑ

Αγορά αποθέματος

Από την προηγούμενη έρευνα, σχετικά με τα αναλώσιμα και τους προμηθευτές, θα πρέπει να έχεις μια ιδέα για το από πού θέλεις να αγοράσεις το απόθεμα σου.

Ξεκίνα τη δημιουργία

Τώρα είναι το διασκεδαστικό μέρος.
Ξεκίνα να παράγεις τα σαπούνια σου διατηρώντας τα αρχεία των συνταγών, την ημερομηνία παραγωγής, την αναμενόμενη ημερομηνία ωρίμανσης, τις δαπάνες που χρειάστηκαν για την παραγωγή κ.λπ.

Προβολή

Βγάλε όμορφες φωτογραφίες των τελικών προϊόντων σου και δημιούργησε διαφημιστικό υλικό όπως φυλλάδια ή δημοσίευσε στον ιστότοπό σου ή τα κοινωνικά μέσα.

Μην ξεχνάς το Pinterest, είναι μια μεγάλη πλατφόρμα για να προωθήσεις την επιχείρηση σαπωνοποίησης!

 

Με αυτόν τον οδηγό τώρα μπορείς να ξεκινήσεις μια επιχείρηση σαπουνιών βήμα προς βήμα ή αν έχεις ξεκινήσει ήδη θα σου δώσει κάποιες ιδέες για να προχωρήσεις.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ ΩΣ ΜΑΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Έχω δημιουργήσει ένα κλειστό group στο Facebook για όλες εμάς τις επίδοξες online business women's θα το βρεις εδώ.


Αν το περιβάλλον γραφείου πιστεύεις πως σου ταιριάζει επαγγελματικά περισσότερο και θέλεις να ξεκινήσεις να εργάζεσαι από το σπίτι ως Virtual Assistant τότε ρίξε μια ματιά στο εκπαιδευτικό μου πρόγραμμα εδώ