Το παρασκήνιο μιας νέας Virtual Assistant [Συνέντευξη με Ειρήνη Τσιακίρη]

Μπορείς να μάθεις πολλά από τους ανθρώπους που κάνουν αυτό που θέλουν. Γι 'αυτό δημιούργησα τη σειρά “Το παρασκήνιο μιας νέας Virtual Assistant”. Ελπίζω αυτές οι συνεντεύξεις να σε εμπνεύσουν να δημιουργήσεις τη δική σου επιτυχημένη καριέρα ως VA!

virtual assistant irini tsiakiri

Σήμερα παίρνω συνέντευξη από τη γλυκύτατη Ειρήνη Τσιακίρη.

Η Ειρήνη είναι ένας θησαυρός, η αφοσίωσή της, σε αυτό που αναλαμβάνει, σε κάνει να νιώθεις τη σιγουριά ότι όλα μπορούν να συμβούν.

Μάθε πώς ξεκίνησε, τι τη δυσκόλεψε και πολλά άλλα!

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ VA ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΑΚΙΡΗ

 

Ε: Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις ως Virtual Assistant;  
Μέχρι πριν σχεδόν ένα χρόνο δεν ήξερα καν για την ύπαρξη του επαγγέλματος αυτού, αλλά καθώς η προοπτική τού να δουλέψω πάνω στο αντικείμενο των βασικών μου σπουδών (σσ. Παιδαγωγικά) ήταν κάτι που είχε απομακρυνθεί αρκετά, ήθελα να βρω κάτι που θα απολάμβανα να κάνω, θα αξιοποιούσα όσα μπορώ να κάνω και μέχρι πρότινος έκανα κυρίως σαν χόμπι, θα μπορούσε να συμβαδίσει και με την επιθυμία μου να κάνω οικογένεια. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, πραγματοποιούσα την εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας στο σπίτι και διαπίστωσα ότι αυτός ο τρόπος εργασίας δούλευε ιδανικά για μένα!


 
Ε: Τι έκανες πριν γίνεις Virtual Assistant;  
Έχω εργαστεί ως υπάλληλος γραφείου, υπάλληλος e-shopκαι καταστήματος λιανικής, ως ομαδάρχισσα σε κατασκήνωση, ως συνοδός σχολικού λεωφορείου και ως παιδαγωγός σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έχω εργαστεί εθελοντικά σε θέση γραμματειακής υποστήριξης σε μικρές διοργανώσεις αλλά και σε δύο μεγαλύτερες, στην Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και στο Διαβάζω για τους Άλλους.


 
Ε: Μίλησέ μου για την εξειδικευμένη θέση σου (niche). Ποια είναι η ειδίκευσή σου;  
Εργάζομαι με συγγραφείς προκειμένου να τους καθοδηγήσω στο ταξίδι της συγγραφής, επιμέλειας, (αυτό)έκδοσης και προβολής των βιβλίων τους, με bloggers, με διοργανωτές εκδηλώσεων αλλά και άλλους επαγγελματίες που θέλουν καθοδήγηση με τον προγραμματισμό των υποχρεώσεών τους, τη δημιουργία περιεχομένου για την προβολή τους στα socialmedia, τη συγγραφή κειμένων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.  


 
Ε: Πώς ξεκίνησες να εργάζεσαι ως VA; Παρακολούθησες μαθήματα, διάβασες βιβλία, χρησιμοποίησες γνώσεις/δεξιότητές σου από κάποια άλλη εργασία κ.λπ.  
Παρακολούθησα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πώς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι ως VirtualAssistant” της Άννας Χατζηδάκη και ήταν πραγματικά ό,τι καλύτερο έχω κάνει αφού χωρίς τη βοήθεια της θα είχα χάσει πολύτιμο χρόνο και θα είχα αναλωθεί άσκοπα σε μονοπάτια χωρίς κανένα νόημα.


 
Ε: Από την εμπειρία σου, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρίσκεις πελάτες; Πώς βρήκες τον πρώτο σου πελάτη και πόσος χρόνος χρειάστηκε;  
Η πρώτη μου πελάτισσα ήρθε μόλις μετά το 2ο ή 3ο μάθημα με την Άννα, μέσω της ίδιας και ήταν κάτι που δεν περίμενα ποτέ να συμβεί. Στη συνέχεια, εκδήλωσα ενδιαφέρον σε κάποιους ανθρώπους που ζητούσαν μία VA,ωστόσο αυτό έγινε ελάχιστες φορές αφού πολύ σύντομα οι πελάτες έρχονταν μόνοι τους, είτε μέσα συστάσεων από τους ήδη υπάρχοντες συνεργάτες μου είτε με αφορμή το περιεχόμενο που δημιουργώ στα socialmedia.
 
 
Ε: Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι της ημέρας ως Virtual Assistant;

Το πρωί, όταν στο πρωινό οργανώνω τα καθήκοντα της μέρας, όταν ανοίγω τον υπολογιστή και ξεκινάω δουλειά με τον πρώτο καφέ της μέρας, όταν ακούω το «μπράβο βρε Ειρήνη, τι ωραία ιδέα/τι ωραίο αυτό που έγραψες!» και όταν τσεκάρω ως ολοκληρωμένο κάθε τι που έπρεπε να κάνω!

Ε: Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι όταν δεν εργάζεσαι;
Μου αρέσει να περνάω χρόνο με τον άντρα μου, συζητώντας ή παίζοντας επιτραπέζια, να βλέπω τους φίλους μου, να διαβάζω βιβλία, να ακούω podcast, να βλέπω επιμορφωτικά ή και ψυχαγωγικά βίντεο ανθρώπων που με εμπνέουν ή κάποια σειρά/ταινία.


Ε: Ποιος είναι ο αγώνας σου ως Virtual Assistant;

Θέλω πάρα πολύ να βοηθήσω συγγραφείς να κάνουν αυτό που ονειρεύονται – να δουν τον κόσμο να κρατάει το βιβλίο τους στα χέρια τους – είναι κάτι που ονειρεύομαι κι εγώ από μικρή και ξέρω πόσο σημαντικό είναι για όσους γράφουμε να μην αφήνουμε απλά τα γραπτά στα συρτάρια. Επίσης, θέλω ο κόσμος να ξέρει πόσο σημαντικό είναι να ζητά βοήθεια. Ότι εκεί έξω υπάρχει σίγουρα κάποιος που μπορεί με μεγάλη χαρά, όρεξη, μεράκι να κάνει αυτό που εσένα σου φαίνεται βουνό! Το να ζητάμε βοήθεια γι’ αυτά που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε αυτά που θέλουμε με όρεξη – και άρα, καλά – και να συμβιώνουμε με ανθρώπους που ζουν όπως τους ταιριάζει!

 

Ε: Τι θα ήθελες να γνώριζες ή να έκανες από την αρχή;

Ίσως να με είχε βοηθήσει το να είχα εξαρχής περισσότερες γνώσεις πάνω στο κομμάτι του Marketing, όπως μπορεί να έχει κάποιος απόφοιτος μιας τέτοιας σχολής, ωστόσο ξέρω πως το 2021 ζούμε σε μια εποχή που είναι πραγματικά εύκολο να μάθουμε ό,τι θέλουμε, ό,τι αφετηρία και αν έχουμε.

 

Ε: Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποια που θέλει να γίνει Virtual Assistant;

Να μην την αποτρέψει το ότι φοβάται. Όλοι φοβόμαστε, ειδικά όταν βγαίνουμε σε κάτι άγνωστο, τόσο σε εμάς όσο και στο ευρύ κοινό, να ξέρει ότι σίγουρα υπάρχει κάτι στο οποίο είναι εξαιρετικά καλή η ίδια και μπορεί να το κάνει καλύτερα από τον καθένα, να θέτει όρια στο τι θέλει να κάνει και τι όχι, όσο νωρίς και αν νομίζει ότι είναι και να μην ξεχνάει τις αξίες της και το γιατί της!

 

Ε: Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον ιδιοκτήτη επιχείρησης που θέλει να προσλάβει μία Virtual Assistant;

Να επιλέξει μια συνεργάτιδα που θα θέλει να εργάζεται μαζί της, που θα κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και θα μπορούν να συνεννοηθούν, να είναι ξεκάθαρος σε αυτά που ζητά και σε αυτά που προσφέρει, να σέβεται τα όρια, τους χρόνους και όσα έχουν συμφωνήσει και να το κάνει χθες αν χρειάζεται έναν άνθρωπο να τον βγάλει από το άγχος του να τα προλάβει όλα, γρήγορα και τέλεια.


Ε: Πού μπορούμε να σε βρούμε;

Facebook Σελίδα: IriniTsiakiri– VirtualAssistant
Instagram: @irini_tsiakiri

 

Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες όλα αυτά μαζί μου, Ειρήνη μου! Είμαι πολύ χαρούμενη για ό,τι έχεις πετύχει μέχρι σήμερα και ανυπομονώ για τη συνέχεια!

 

Θέλεις να ξεκινήσεις κι εσύ να εργάζεσαι ως VA; Ρίξε μια ματιά στο εκπαιδευτικό μου πρόγραμμα εδώ