S.W.O.T & S.M.A.R.T. Το δυνατά όπλα της επιχείρησής σου.

Η S.W.O.T Analysis και η μέθοδος S.M.A.R.T, μπορούν να αποδειχθούν δυο πολύτιμα εργαλεία για κάθε επιχείρηση, ιδιαίτερα αν αυτές βρίσκονται στο ξεκίνημά τους. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη σωστή εφαρμογή των εργαλείων αυτών, μπορεί να αποτελέσουν την βάση του σχεδιασμού μιας επιτυχημένης στρατηγικής.

Ας αναλύσουμε τις δυνατότητες τους ξεχωριστά.

 SWOT SMART ta dinata opla tis epixeirisis sou

 

Τι είναι η S.W.O.T Analysis;

Η S.W.O.T Analysis είναι η μέθοδος που μας βοηθάει να αναλύσουμε την παρούσα κατάσταση της επιχείρησής μας, αξιολογώντας συγκεκριμένους παραμέτρους, όπως τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της επιχείρησής μας, τις ευκαιρίες και τις απειλές του περιβάλλοντος στην οποία δραστηριοποιείται. Πιο συγκεκριμένα:

Strengths: Στην ουσία αναφερόμαστε στα δυνατά σημεία της επιχείρησής μας. Τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει και μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό; Θα μπορούσε να είναι το πολύ καλό customer service, η ταχύτητα ή η εξειδίκευση μας σε κάποια υπηρεσία. Αναγνωρίζουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα για μπορέσουμε να το προβάλουμε και να το εντάξουμε στη στρατηγική μας.

 

Weaknesses: Ένα σημαντικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό στο οποίο υστερούμε και αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξή μας; Θα μπορούσε να είναι η μικρή μας εμπειρία ή η έλλειψη τεχνογνωσίας πάνω στη τεχνολογία. Είτε πρόκειται για προσωρινές αδυναμίες είτε για πιο μακροπρόθεσμες, αναγνωρίζοντάς τες, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ή να τις αντισταθμίσουμε παρέχοντας κάτι επιπλέον στο πελάτη μας.

 

Opportunities: Ευκαιρίες θα υπάρχουν πάντα, ακόμα και στις περιόδους με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση. Γι' αυτό δεν θα πρέπει ποτέ να σταματάς την έρευνα προκειμένου να εντοπίσεις αυτές που αφορούν το δικό σου κλάδο. Μελλοντικές τάσεις της αγοράς, αναδυόμενες τεχνολογίες και καινούργια εργαλεία, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετική ευκαιρία για να διαφοροποιηθείς και να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό.

 

Threats: Όπως δεν θα εκλείψουν ποτέ οι ευκαιρίες, το ίδιο ισχύει και για τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν για την επιχείρησή σου. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τομέα που σε αφορούν θα μπορέσεις να προλάβεις ή να περιορίσεις τυχόν καταστροφικές συνέπειες από ενδεχόμενες απειλές που θα μπορούσαν να πλήξουν την επιχείρησή σου.

 

Με τη S.W.O.T Analysis θα μπορέσεις να κατανοήσεις πιο καλά την επιχείρησή σου και έτσι να οργανώσεις μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, που θα βοηθήσει την επιχείρησή σου να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να εδραιωθεί με επιτυχία στην αγορά.

 

Το επόμενο και εξίσου σημαντικό βήμα μετά την αξιολόγηση, είναι ο καθορισμός των στόχων. Γιατί αν δεν γνωρίζεις που στοχεύεις, πώς θα ξέρεις ποιο δρόμο να επιλέξεις; Ένα αξιόλογο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου είναι η μέθοδος S.M.A.R.T.

 

Τι είναι η μέθοδος S.M.A.R.T;

Πρόκειται για μια δημοφιλή μέθοδο που βοηθάει τις επιχειρήσεις να θέσουν ξεκάθαρους στόχους, χρησιμοποιώντας ως γνώμονα συγκεκριμένα δεδομένα. Το ακρωνύμιο S.M.A.R.T αναφέρεται στις παρακάτω έννοιες:

Specific: Είναι σημαντικό να θέτεις σαφείς και συγκεκριμένους στόχους γιατί από αυτό εξαρτάται και η στρατηγική που θα ακολουθήσεις. Η αύξηση της επισκεψιμότητας στο site σου και η αύξηση των πωλήσεων ενός ψηφιακού σου προϊόντος είναι τελείως διαφορετικοί στόχοι, που απαιτούν διαφορετικές ενέργειες για να επιτευχθούν.

 

Measurable: Μετρήσιμοι είναι οι στόχοι οι οποίοι αποτυπώνονται με αριθμητικά μεγέθη. Είναι διαφορετικό να μιλάς για μια γενική αύξηση των πωλήσεων και διαφορετικό να λες ότι στοχεύεις σε αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όταν οι στόχοι είναι μετρήσιμοι, θα έχεις ένα σημείο αναφοράς σχετικά με την εξέλιξη της πορείας σου για την επίτευξη τους.

 

Achievable: Οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι εφικτοί, ανάλογα με τις δυνατότητες σου και το χρόνο που διαθέτεις για την επίτευξη τους. Ανέφικτοι στόχοι θα σε γεμίσουν άγχος και απογοήτευση. Είναι προτιμότερο να βάλεις μικρότερους στόχους και σιγά σιγά να τους επεκτείνεις ανάλογα με το ποσοστό επίτευξης τους.

 

Relevant: Οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι σχετικοί με το όραμα σου, τη προσωπικότητα σου, το σκοπό σου και όλα αυτά που πρεσβεύει η επιχείρησή σου.

 

Time-bound: Κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να προσέξεις όταν καθορίζεις τους στόχους είναι ο χρονικός ορίζοντας που θέτεις. Οριοθέτησε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο επιθυμείς την επίτευξη των στόχων, για να μην χάνεσαι σε μακροπρόθεσμες, ατέρμονες διαδρομές που πιθανόν να σε απομακρύνουν από το όραμα σου.

 

 

Και η S.W.O.T Analysis και η μέθοδος S.M.A.R.T είναι δυο καταπληκτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να καταρτίσεις ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης για την επιχείρησή σου. Πρέπει όμως να τα παρακολουθείς στενά και να επαναπροσδιορίζεις τα δεδομένα ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αλλαγές που θα προκύπτουν στην επιχείρησή σου και στην αγορά στην οποία αντιπροσωπεύεις. Με αυτό το τρόπο θα μπορείς να διαμορφώνεις τη στρατηγική σου ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν.

 

Γνώρισε τη βασίλισσα του SWOT Analysis εδώ!

Μάθε τα πάντα για την ελεύθερη εργασία κατεβάζοντας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το workbook YOUR FREEDOM FORMULA.

 

Διάβασε επίσης:

Αλλάζεις εργασία; Άλλαξε νοοτροπία

Πώς θα πραγματοποιήσω τους στόχους μου;